82-годишният Пол Пелоси, съпругът на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, който беше нападнат с чук в дома им в Сан Франциско, е със счупен череп и фрактури по ръцете, опериран е, и лекарите очакват пълно възстановяване.

Нападателят е търсил Нанси Пелоси, която в този момент е била във Вашингтон, той е задържан.

Според информация на Асошиейтед прес нападателят е крещял: "Къде е Нанси? Къде е Нанси?".

42-годишният Дейвид Депап беше идентифициран от полицията на Сан Франциско като заподозреният, който е използвал чук по време на нападението срещу 82-годишния Пол Пелоси. Депап е обвинен в опит за убийство, нападение със смъртоносно оръжие, малтретиране на възрастни хора и други престъпления, казаха от полицията. Мотивите му не са известни, но има криминално досие.

По време на атаката Нанси Пелоси не е била в Сан Франциско и е изразила благодарността си на първите отзовали се и на медицински специалисти, като ги е помолила за поверителност.

Пелоси вече е в болницата при съпруга си.

Съединените щати са в разгара на кампания за междинни избори за Конгрес. На 8 ноември ще бъдат избрани всички 435 членове на Камарата на представителите, и 35 от стоте места в Сената.

Нападението беше коментирано от президента Байдън по време на предизборна изява във Филаделфия.

"Това е подло. Това няма място в Америка. Има твърде много насилие, политическо насилие, твърде много омраза, ярост. И какво ни кара да мислим, че една партия може да говори за откраднати избори, да ги нарече измама, всичко това са куп лъжи, но те влияят на по-лековерните хора. Какво ни кара да мислим, че това няма да разяде политическия климат. Стига! Достатъчно - всеки съзнателен човек трябва да се изправи и недвусмислено да се обяви срещу насилието в политиката, независимо от убежденията си", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.