Новото сръбско правителство ще е с премиер Ана Бърнабич, ще има две нови министерства и ще бъде съставено от почти 50 процента жени, заяви президентът Александър Вучич, цитиран днес от сръбския печат. Той говори след вчерашното заседание на председателството на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП).

"Ана Бърнабич се бореше жестоко за своята страна в предишния мандат, не се подмазваше нито на чуждестранните центрове на сила, нито на вътрешните", каза Вучич и изрази увереност, че Ана Бърнабич ще изпълнява работата си сериозно и отговорно.

Президентът добави, че трябва да бъдат създадени още две министерства - за човешките права, равноправието на половете и диалог с обществото, и за грижа за семейството, децата и демографията.

Друго мое желание е почти 50 процента от министрите да са жени и това би било революционно, подчерта президентът и допълни, че се очакват и големи промени в държавните предприятия.

Вучич изтъкна, че е голям оптимист и е уверен, че Сърбия ще бъде сред страните, които ще отбележат най-висок икономически растеж и призова всички депутати да подкрепят избора на Бърнабич. Президентът отбеляза, че на вчерашното заседание не са говорили за коалиционните партньори, но очаква големи промени в правителството.

Цел на новото правителство ще е през следващите четири години да увеличи икономическата сила на Сърбия, да повиши стандарта на живот, изграждането на пътища и жп линии и работата по нови проекти, един от които ще бъде построяването на метро (в Белград). Вучич наблегна и на засилването на здравеопазването и отбраната.

Вучич добави, че имайки предвид конфликта в Нагорни Карабах не иска замразен конфликт в Косово, а компромис, но Сърбия не бива да приема да бъде унизена.

На журналистически въпрос дали не е избрал да обяви името на премиера на 5 октомври, на датата, когато преди 20 години Слободан Милошевич бе свален от власт, Вучич отговори, че се е случило на тази дата, "защото някои не можаха да дойдат вчера" (в неделя) на заседанието на председателството на СПП.

"Не мисля за миналото и нямам никакво отношение към 5 октомври (виж по-долу). Отвратително ми е да гледам снимки на запаления парламент. Единственото положително нещо е обръщането на Сърбия към света, а лошото е, че политиците, които дойдоха на власт, станаха някои от най-богатите хора в региона", каза той.

През следващите седем дни ще се състои ново заседание на председателството, на което кандидатът за премиер ще представи визията на новото правителство и ще съобщи конкретни имена, каза още президентът.

Ще стане ли Сърбия първа по растеж в Европа

Александър Вучич съобщи вчера, че през първите седем месеца на годината въпреки Ковид-19 в страната са постъпили 1,613 милиарда евро чуждестранни инвестиции.

Президентът изтъкна, че това е над 60 процента от общия обем на чуждестранните инвестиции във всички страни от Западните Балкани.

Най-голям дял от 67,4 процента имат инвестициите от страни от Европейския съюз, а водеща сред тях е Германия, добави Вучич, цитиран от националната телевизия РТС.

Той каза, че Сърбия според първите оценки е реализирала 0,1 процента икономически растеж през третото тримесечие на годината. За сравнение той посочи, че Северна Македония през същия период е имала 12,7 процента отрицателен растеж.

"Няма съмнение, че ще бъдем сред първите две страни, ако не и първи в Европа по растеж", заяви сръбският президент.

Малко история за знаменития 5 октомври

На 5 октомври 2000 година в Белград бяха организирани демонстрации, тъй като президентът на СРЮгославия Слободан Милошевич отказа да признае резултата от президентските избори, на които на 24 септември с.г. изгуби от кандидата на Демократичната опозиция на Сърбия (ДОС) и лидера на Демократическата партия на Сърбия Воислав Кощуница.

Демонстранти пристигнаха на 5 октомври пред парламента на СР Югославия от цяла Сърбия. В следобедните часове полицията използва сълзотворен газ, за да им попречи да влязат в парламента, но безуспешно. Сградата на парламента бе опустошена и запалена, както и сградата на сръбската национална телевизия РТС.

Полицията бързо престана да оказва съпротива и се присъедини към гражданите.

Във вечерните часове на 5 октомври 2000 година гражданите от терасата на парламента на Белград бяха приветствани от новия президент на СРЮ Воислав Кощуница, а на следващия ден Слободан Милошевич призна изборното си поражение и му честити.