Днес се навършват 20 години от големите демонстрации в Белград, с които на 5 октомври 2000 година бе сложен край на управлението на Слободан Милошевич.

За отбелязване на годишнината няма официални съобщения от политическите партии, които участваха в организирането на демонстрациите. В Ниш е планиран форум на тази тема, организиран от журналисти и редактори от местни и национални медии, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

На днешния ден през 2000 година в Белград бяха организирани демонстрации, тъй като президентът на СР Югославия Слободан Милошевич отказа да признае резултата от изборите, на които на 24 септември изгуби от кандидата на Демократичната опозиция на Сърбия (ДОС) и лидера на Демократическата партия на Сърбия Воислав Кощуница.

Демонстранти пристигнаха пред парламента от цяла Сърбия. В следобедните часове полицията използва сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в парламента, но безуспешно. Сградата на парламента бе опустошена и запалена, както и сградата на сръбската национална телевизия РТС.

Полицията бързо престана да оказва съпротива и се присъедини към гражданите. Във вечерните часове гражданите от терасата на парламента в Белград бяха приветствани от новия президент на СРЮ Кощуница, а на следващия ден Милошевич призна изборното си поражение и му честити.

В демонстрациите загинаха двама - Ясмина Йованович, която падна под колелата на камион, а Момчило Стакич умря от сърдечен удар. Общо бяха ранени 65 души.

20 години по-късно ДОС не съществува, Кощуница е в политическа пенсия, а тогавашните участници във властта на Слободан Милошевич отново заемат най-важните постове в страната. Тогавашният министър на информацията в правителството на Сърбия Александър Вучич е президент на държавата, а вицепремиерът в тогавашното съюзно правителство Мая Гойкович доскоро бе председателка на сръбския парламент.

Алия Изетбегович, Франьо Туджман и Слободан Милошевич по време на мирните преговори в Дейтън, Охайо, САЩ, на 1 ноември 1995 г.

Снимка: AP/БТА

Бившият изтъкнат член на Югославска левица Александър Вулин днес е министър на отбраната, а говорителят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич е министър на външните работи. Междувременно към тях в долните ешалони на властта се присъединиха и някои изтъкнати функционери на партии, които през октомври 2000 г. съставляваха Демократичната опозиция на Сърбия.

Докато Кощуница сам се оттегли от политиката, другият лидер на ДОС, реформаторът и визионер Зоран Джинджич като премиер на Сърбия бе убит на 12 март 2003 г.

Слободан Милошевич почина през 2006 г. в затвора в Хага, където бе заради съдебния процес за военни престъпления, а неговата съпруга и бивша председателка на Югославска левица Миряна Маркович почина в изгнание в Русия.