Полицията в Италия разследва дали католически свещеник педофил, освободен наскоро от затвора, не е бил застрелян от убийци, наети от бащата на една от жертвите му, пише италианският ежедневник "Repubblica".

Джузепе Матарацо, 46-годишен католически свещеник, е убит в град Фрасо Телесино, на около 35 мили северно от Неапол, през юли миналата година. Той бил прострелян 5 пъти от джип, след като колата се доближила до него, уж за да го попита за указания за пътя.

Едва сега полицията арестува двама, за които е установено, че са шофирали превозното средство, от което е стреляно.

Снимка: Twitter

От органите на реда съобщават, че докато шофьорът на колата и собственикът на оръжието, с което е застрелян педофилът, са арестувани, то основният заподозрян за поръчител все още не е.

Разследването е установило, че е много вероятно убийството да е поръчано от бащата на 15-годишно момиче, което се самоубива, след като е било изнасилено от католическия свещеник.

Прокурорът по делото Поликастро заявява пред в. "Repubblica", че убийството на Матарацо "със сигурност е за отмъщение" и допълни, че настоящите арести са само първата стъпка в предприетото разследване.

Арестуваните ще трябва да се изправят пред магистратите през следващите дни за разпит.

Италианският ежедневник припомня, че свещеникът педофил е прекарал 10 години зад решетките, но не е признал вината си, като е казвал, че не е изнасилил 15-годишното момиче, а е имал връзка с него.

Случаите на педофилия в католическата църква са изключително често срещани. Миналата година бе разкрито, че висшият клир в щата Пенсилвания в САЩ е прикривал хиляди случаи на блудство с деца. Немският вестник "Шпигел" пък разкри, че 3670 деца са станали жертви на педофили от Католическата църква в Германия, в период от средата на 40-те години на миналия век до наши дни. Предполага се, че реалният брой изнасилвания е много по-висок и много от жертвите не са съобщили, че са били насилвани.

Италианската организация L'Abuso, която се занимава със случаите на педофилия в италианската католическа църква, е съставила карта, показваща, че в почти всяка община е имало случаи на блудство с дете от страна на свещеник само за последните 10 години.