Загиналите вследствие на земетресението на индонезийския остров Ломбок преди седмица надхвърлиха 430, а властите изчисляват материалните щети на стотици милиони долари, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Националната агенция за борба с бедствията обяви, че трусът с магнитуд 7 на 5 август е причинил смъртта на 436 човека, повечето под срутили се сгради.

Вижте снимки от развалините >>>

Ранените са 1350, а 352 000 са прокудени от родните места. По първоначална оценка материалните щети са за 5,04 трилиона рупии (около 345 милиона долара).

Миналата седмица мъж беше изваден изпод развалините на джамия дни след като тя бе разрушена от земетресението.

"Слава Богу, някой бе спасен от рухналата джамия. Да се надяваме, че ще бъдат спасени още хора", написа в Туитър говорител на Националната агенция за реакция при бедствия и аварии.

На видеозапис, публикуван от говорителя, се вижда мъж с роба и мюсюлманска шапчица да плаче, докато спасители му помагат да ходи, след като е бил изваден от руините.

Жена също е била извадена жива от развалините на рухнало магазинче на о-в Ломбок, предаде Ройтерс. В момента на земетресението жената 23-годишната Надя Реванале е пазарувала. Съседи чули викове за помощ, идващи изпод развалините, и подали сигнал на спасителите, на които отнело четири часа да я извадят.

Над 20 000 души са били принудени да напуснат домовете си, които или са понесли материални щети, или са били разрушени.

Земетресението стана точно седмица след като малко по-слаб трус предизвика гибелта на 20 души на о-в Ломбок, популярна туристическа дестинация.

Индонезия е разположена в така наречения Огнен пръстен, зона, известна с чести вулканични изригвания и земетресения.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА