Общият брой на молбите за убежище, регистрирани в ЕС през тази година, ще достигне "доста над един милион", съобщи днес ръководителката на Eвропейската служба за подкрепа в областта на убежището Нина Грегори, предаде ДПА.

През октомври е бил регистриран най-високият месечен брой молби за убежище от седем години насам - около 123 000 молби. В момента общото население на 27-те страни членки на ЕС е почти 450 милиона души.

Според ръководителката на базираната в Малта европейска служба не се очаква броят на търсещите убежище да намалее значително през следващите няколко години.

"Светът около нас става все по-нестабилен", отбеляза Грегори пред германската медийна група "Функе". Поради това нуждата на хората да търсят закрила няма да намалее през 2024 г. и след това, добави тя.

По данни на европейската служба до края на октомври в ЕС са били регистрирани 937 000 молби за убежище, което е увеличение с 22 процента в сравнение със същия период на миналата година. Окончателните данни за 2023 г. ще бъдат известни едва през следващата година.

Германия остава най-важната дестинация за търсещите убежище в държавите от ЕС, следвана от Франция и Италия.