САЩ бързо ще нанесат ответен удар, може би по несъразмерен начин, ако Иран нанесе удар по всеки американец или американска мишена, предупреди президентът на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

В "Туитър" Тръмп написа, че постовете му в социалните медии, ще послужат за официално уведомление на Конгреса на САЩ, след което допълни за това какъв ще бъде ударът на САЩ. Преди около ден той заяви, че вече са набелязани 52 ирански обекта, някои от които са "на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура".

Според президента на САЩ не е нужно официално уведомление на Конгреса за ответните му действия, но той все пак го дава чрез предупрежденията си в социалните мрежи.

Същевременно френският президент Еманюел Макрон заяви в телефонен разговор с Тръмп, че е напълно солидарен със САЩ по повод неотдавнашните атаки срещу американски обекти в Ирак, предадоха световните агенции.

От Техеран обявиха, че Израел също може да стане мишена на действията, които страната ще предприеме в отговор на убийството на техния генерал от САЩ.

"Израелските градове Тел Авив и Хайфа и израелски военни центрове ще бъдат включени в ответните действия на Иран за убийството на генерал Касем Солеймани", заяви един от бившите лидери на иранските Гвардейци на революцията Мохсен Резаи, цитиран от Ройтерс.

"Иранското отмъщение срещу Америка за убийството на Солеймани ще бъде тежко. Хайфа и израелски военни центрове ще бъдат включени в ответните действия", заяви Резаи в предавана по телевизията реч пред опечалените, събрали се в Техеран, за да отдадат почит пред тленните останки на убития генерал.

Обект на нападенията може да стане и Тел Авив, добави бившият лидер на Гвардейците на революцията.

Израел и Иран са отдавнашни врагове, припомня АП.