Днес в 10:30 часа местно време (17:30 часа българско време) директорът на МВФ ще бъде изправен пред съда, за да му бъдат отправени официални обвинения, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.
Доминик Строс-Кан бе обвинен в опит за изнасилване на 32-годишна камериерка.

Отлагането се е наложило, за да може полицията да направи още тестове за откриване на доказателства, съобщи адвокатът му Уилям Тайлър. Полицията в Ню Йорк е получила разрешение да тества за ДНК дрехите на генералният директор на МВФ.

Доминик Строс-Кан не направи никакво изявление пред журналистите, които го чакаха от събота. Той се качи на задната седалка, в обикновена полицейска кола, седнал между двама полицаи.

"Нашият клиент доброволно се съгласи на тестовете", подчерта Тайлър, като добави, че световноизвестният финансист е "уморен, но се чувства добре".  "Той ще се защитава упорито срещу тези обвинения и отрича всякакви престъпления", заяви адвокатът му Бенджамин Брафман.

Срещу Доминик Строс-Кан, който няма дипломатически имунитет, е повдигнато обвинение в сексуално посегателство, задържане на човек против волята му и опит за изнасилване.
Според полицията на Ню Йорк 32-годишна камериерка в нюйоркския хотел "Софител" се оплакала, че Строс-Кан се опитал да я изнасили в хотелската си стая. Тя обаче успяла да се измъкне и да извика полиция. Когато служителите на реда пристигнали, директорът на МВФ вече бил избягал, без обаче да успее да вземе мобилния си телефона и други лични вещи.
Няколко часа по-късно французинът Строс-Кан бе арестуван в самолета на летище "Кенеди", малко преди да излети за Париж.

Късно снощи в полицейското управление пристигна и камериерката. Според разследващите тя е разпознала Доминик Строс-Кан. На излизане тя бе покрита с бял шал и отведена с камионетка.

Съпругата на Строс-Кан - Ан Сенклер, заяви, че нито за миг не е повярвала в обвиненията срещу мъжа й.
И за миг не мога да повярвам на обвиненията, отправени срещу съпруга ми. Не се съмнявам в неговата невинност, написа г-жа Сенклер в кратко комюнике и прикани всеки "да прояви благоприличие и сдържаност".