В последните 24 часа в САЩ са починали около 2000 заразени с новия коронавирус според най-новите данни на университета "Джонс Хопкинс".

Това е най-големият брой смъртни случаи за денонощие в света от избухването на пандемията, отбелязва АФП.

Регистрираните починали от COVID-19 стават общо 12 722-ма и така САЩ се доближават до двете най-пострадали страни - Италия (със 17 127 смъртни случая) и Испания (14 045 починали) - към 07.50 б.вр. в сряда, 8 април.

Заразените в САЩ представляват една четвърт от официално обявените случаи в света: 399 081, което е с повече от 30 000 души за денонощие, показват данните на "Джонс Хопкинс".

"Америка продължава да извършва повече тестове от всяка друга страна в света и според мен това е и причината да имаме повече случаи", каза вчера президентът Доналд Тръмп на ежедневния си брифинг с журналисти за кризата, говорейки за 1,8 милиона теста на ден в страната.

Убеден съм, че някои гъстонаселени държави имат много повече случаи от нас, но не ги обявяват, добави той.

От средата на миналата седмица САЩ съобщават ежедневно за над 1000 починали въпреки карантинните мерки, които отделните щати постепенно налагат.

Щатът Ню Йорк е основното огнище на епидемията в САЩ с повече от 5500 починали и 140 000 заразени, главно в град Ню Йорк, животът в който е почти замрял.

Пандемията е взела 82 133 жертви в 192 страни, към посочения по-горе час.

Излекуваните по света са 301 385 души.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви допълнителни 225 милиона долара американска помощ за глобалните усилия за борба с пандемията от коронавирус. Същевременно добави, чее президентската администрация няма да извършва доставки на медицински стоки, които са от решаващо значение за САЩ, съобразявайки се с вътрешните нужди.

"В този момент, като се има предвид огромната нужда от лични предпазни средства в нашата страна, ще се съсредоточим върху задържане в САЩ на медицински изделия от решаващо значение, докато не посрещнем нуждите си тук", каза Помпейо на пресконференция в Държавния департамент.

225-те милиона долара за подпомагане на глобалните усилия за овладяване на епидемията от коронавирус са в допълнение към 274-те милиона долара, които вече са дадени на 64 държави. Никоя държава не е толкова щедра, каза Помпейо.