Съединените щати са регистрирали 1169 смъртни случая от COVID-19 през последните 24 часа, показват данни на университета "Джон Хопкинс". Така общият брой на починалите надмина 6000 души, а заразените вече са над 245 000.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че вчера му е бил направен втори тест за коронавирус и резултатът е бил отрицателен. На редовния си брифинг в Белия дом, държавният глава обясни, че го е направил от любопитство, за да види колко бързо ще излезе резултатът. Процедурата е отнела 15 минути.

Тръмп бе изследван и миналия месец, след като бе в контакт с бразилски държавен представител, който по-късно даде положителна проба за коронавирус. Той заяви още, че американски военни и федерални служители ще работят в импровизирана болница в конгресен център в Ню Йорк, за да помогнат на медиците да се справят с наплива от пациенти.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио пък призова жителите на града да покриват лицата си, когато излизат от дома си, съобщи Франс прес.

"Може да е с шал, с нещо, което сте направили у дома си, с бандана", каза той на пресконференция. "Не е нужно да е с професионална маска. Не искаме да използвате маските, от които имат нужда хората от спешна помощ и лекуващият персонал".

Само в Ню Йорк са починали 1562 души от началото на пандемията, а 50 000 души са се заразили с коронавирус.

Бил де Блазио каза, че покриването на лицето е по препоръка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, националната здравна служба на САЩ.

Бреговата охрана и министерството на вътрешната сигурност разрешиха на круизните кораби "Зандам" и "Ротердам" да акостират на пристанище "Евърглейдс" в района на град Форт Лодърдейл, щата Флорида, каза "Туитър" неговият кмет Дийн Трантейлс.

Властите във Флорида първоначално отказаха да приемат кораба, на който починаха 4 души от Ковид-19.

Още един круизен кораб, "Корал принсес", на борда на който има 12 диагностицирани с коронавирус, също пътува към Форт Лодърдейл.

Командирът на самолетоносача "Теодор Рузвелт", който отправи драматичен призив за евакуация на плавателния съд заради зараза от коронавирус на борда, бе отстранен от длъжност. Това съобщи на пресконференция министърът на военноморските сили на САЩ Томас Модли, цитиран от световните агенции.

По думите му капитан Брет Крозиър е "демонстрирал изключително лоша преценка" като е изпратил до твърде много хора писмото и така то е изтекло в медиите. Крозиър е трябвало да уведоми само преките си началници, които вече били предприели действия за оказване на помощ, каза Модли.

"Той би ненужна тревога", добави министърът.

Над 100 души от екипажа на ядрения самолетоносач са дали до момента положителни проби за коронавирус.

"Не сме във война. Няма никаква причина да умират моряци", написа Крозиър в писмото, публикувано първо във в. "Сан Франциско кроникъл".

Той призова за "решителни действия": да бъдат изведени над 4 000 моряци от кораба и да бъдат изолирани. Капитанът добави, че ако ВМС не действат незабавно, няма да опазят "най-важния ни актив - нашите моряци".

С действията си, смята Модли, командирът е поставил под съмнение способността за гарантиране на оперативната сигурност на кораба, което можело да насърчи враговете на САЩ да опитат да извлекат полза от така създалата се ситуация.

"Поради тези причини загубих доверие в способността му да командва този военен плавателен съд", каза Модли.

Самолетоносачът сега се намира на пристанище в Гуам. Над 1000 души от екипажа са евакуирани и поставени под карантина.