Председателят на контролирания от опозицията парламент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви, че конституцията на Венецуела му дава право да изпълнява задълженията на държавен глава и е готов да замени президента Николас Мадуро, чието преизбиране бе отхвърлено като нелегитимно от повечето страни в региона, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Гуайдо се позова на три члена на венецуелската конституция, в които се казва, че при невъзможност на президента да изпълнява задълженията си, властта се поема от председателя на парламента.

Председателят на парламента заяви обаче в Туитър, че за тази цел ще му е нужна подкрепата на обществеността, армията и международната общност и добави, че опозицията започва работа по организирането на масови национални протести за 23 януари.

Самият Мадуро заявява, че САЩ и негови местни опоненти планират държавен преврат. Той положи на 10 януари клетва за втори шестгодишен мандат, който обаче е оспорван от опозицията и част от международната общност. "Заклевам се, в името на венецуелския народ. . . заклевам се в живота си", каза Мадуро, цитиран от Франс прес. Клетвата бе положена пред Върховния съд, а не пред парламента, който е под контрола на опозицията.

В речта си Мадуро обеща да поправи "дълбоките грешки", допуснати от революцията в неговата страна и обвини САЩ в "империализъм" и във водене на "световна война" срещу Венецуела. "САЩ и техните сателитни правителства водят манипулативна кампания в продължение на повече от 20 години с цел опетняване на имиджа на Венецуела", каза Мадуро. Той разкритикува и "колониализма" на "старата европейска олигархия" и обеща "ново начало за боливарската революция", което ще включва икономически растеж и диалог с предприемачите.

Много латиноамерикански страни и Европейският съюз не бяха представени на церемонията. Според Мадуро свои представители обаче са изпратили общо 94 държави. Сред чуждестранните лидери, които присъстваха на церемонията, бяха президентите на Куба Мигел Диас-Канел и на Боливия Ево Моралес, както и лидерът на грузинската сепаратистка област Южна Осетия Анатолий Бибилов.

В деня на клетвата Организацията на американските държави (ОАЕ) прие на извънредно заседание резолюция, в която обявява, че също не признава Мадуро за законен президент на Венецуела. Текстът бе одобрен с 19 гласа "за" при 6 "против", 8 въздържали се и една неприсъстваща страна.

Бразилското правителство на Жаир Болсонаро определи като незаконен новия мандат на Николас Мадуро и каза, че изпълнителната власт трябва да се поеме от венецуелското Национално събрание. Аржентина забрани в страната да влизат високопоставени венецуелски представители. Перу отзова последния си дипломат от Венецуела. Парагвай ще прекъсне дипломатическите си отношения с Венецуела и ще изтегли незабавно дипломатите си оттам, обяви президентът Марио Абдо.

В последните години Венецуела преживява социално-икономическа криза, съпроводена с девалвация на националната валута и с хиперинфлация. Милиони венецуелци напускат страната си, като търсят убежище в съседни страни и САЩ. 

На снимката: Протест срещу Николас Мадуро в Каракас, Венецуела. На плаката на испански е изписано "Тиранин", 11 януари 2019 г.