Властите във Венецуела са задържали 11 журналисти след опита за покушение срещу Николас Мадуро, съобщава в социалната мрежа Туитър Националния профсъюз на работниците във венецуелската преса, цитиран от TACC и БТА.

"11 журналисти и медийни работници бяха неоснователно задържани, няколко други бяха бити или ограбени. Ние не приемаме подобни действия и искаме да бъдат наказани отговорните за това нарушение на правото на информация", се казва в изявлението.

Сред задържаните Съюзът споменава служители на венецуелски, испански и аржентински медии.

Освен това други 6 човека са арестувани по подозрение, че са използвали два дрона с по един килограм експлозиви, за да убият президента Николас Мадуро, предаде АП.

Две силни взрива се чуха в събота, докато Мадуро произнасяше в Каракас реч на военна церемония, предавана по телевизията. Телохранителите бързо прикриха президента, а войниците се разбягаха.

Министърът на вътрешните работи Нестор Луис Реверол окачестви това като терористична атака и добави, че през следващите часове ще бъдат извършени още арести. По думите му бомбите на всеки от двата безпилотни апарата са били в състояние да нанесат поражения в радиус от 50 метра. Реверол разказа, че единият дрон бил обезвреден от силите за сигурност, докато летял към Мадуро, застанал на трибуната до жена си и други сановници, а другият дрон се бил блъснал в близка сграда, където се бил взривил.

Според венецуелските власти седмина служители от Националната гвардия са ранени, трима от които тежко.

Министърът на отбраната Владимир Падрино каза по националната телевизия, че "терористите" са целели да ликвидират цялото ръководство на страната заедно с президента.