Москва реагира негативно на декларираното от НАТО намерение да гарантира преминаването на украински плавателни съдове през Керченския проток, а също да разшири мащабите на въздушното си разузнаване в района на Черно море, съобщи днес прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Отговаряйки на журналистически въпрос как в Кремъл възприемат подобни изявления, Песков отговори: "Негативно. Ние не разбираме какво се има предвид."

Вчера постоянната представителка на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън каза пред чуждестранни журналисти във Вашингтон, че алиансът възнамерява да предприеме мерки, които да гарантират безопасното преминаване на украински съдове през Керченския проток. Тя потвърди, че външните министри на страните от НАТО, които се събраха на двудневна среща в столицата на САЩ, започваща днес, се очаква да одобрят пакета от мерки, припомня ТАСС.

Този пакет "укрепва разузнаването, въздушното разузнаване, а предвижда и изпращане на по-голям брой натовски кораби в Черно море, за да се гарантира безопасното преминаване на украински съдове през Керченския проток и Азовско море", каза Хътчинсън. Според нея подготвените от алианса стъпки са "особено важни" за съседните на Русия страни от Черноморския регион.

Във връзка с това възможно ли е въобще преминаването на кораби на НАТО през тези води, представителят на Кремъл каза, че отначало трябва да се изчака съответното искане, след което ще се взема решение. Така той отговори на въпрос, при какви обстоятелства Русия може да пусне кораби на НАТО в Азовско море. "Става дума за закрит воден басейн, затова този въпрос е отделен и аз не бих разсъждавал хипотетично", отбеляза Песков.

Говорителят на президента Путин изтъкна, че "съществува определена система за уведомяване за подобни планове, която трябва да се спазва". "Освен това съществува и режим за пребиваване на военни кораби в Черно море, който е фиксиран още в конвенцията от Монтрьо, която също трябва да се спазва", посочи Песков.

Кей Бейли Хътчинсън, цитирана от ТАСС, каза още, че на този етап е необходимо "повече внимание, за да се гарантира, че тези води са свободни", че страните от региона "са защитени от руска намеса". "Русия разполага отбранителни оръжия в Крим, а Крим е част от Украйна", посочи тя. "Много важно е жителите на Румъния, България, Украйна и Грузия да се чувстват сигурно в зоната на Черно море - както по вода, така и по суша", добави тя. Хътчинсън обясни, че алиансът ще приеме новия пакет от мерки, отнасящи се до Черно море, във връзка с ноемврийския инцидент в Керченския проток.

Пред журналистите в Москва днес Песков каза че "ситуацията в Керченския проток и корабоплаването там е добре известна". Той добави, че и "позицията на Русия е добре известна и последователна" и съответства "на международното право и международните закони".