Външните министри на страните от НАТО ще обсъдят тази седмица допълнително повишаване на присъствието на алианса в Черно море. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в навечерието на министерската среща във Вашингтон, на която ще бъде отбелязана 70-годишнината от подписването на Вашингтонския договор, цитиран от БТА.

Столтенберг добави, че през миналата година кораби на НАТО са били в Черно море в продължение на 120 дни и това е повишение с 50 процента спрямо 2017 г., когато са били в района за 80 дни. Той уточни, че се очаква министрите тази седмица да одобрят допълнителни учения в Черно море. Генералният секретар отбеляза, че Грузия е домакин на подобно учение, а следващото ще бъде в румънски води (виж по-долу).

По неговите думи се предвиждат също учения в черноморски пристанища, както и повишаване на обмена на данни между държавите от пакта и техните партньори. Ученията ще обхванат подготовката на военноморските и граничните сили. Столтенберг отново призова Русия да освободи задържаните в Керченския проток украински моряци и техните плавателни съдове.

Русия продължава да нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег, времето изтича, заяви генералният секретар. Той призова Москва да възстанови спазването на договора и уточни, че НАТО не предвижда въвеждането на нови наземно разположени ракети в Европа. Столтенберг добави, че министрите ще обсъдят следващите стъпки, свързани с възможността за официалното отпадане на договора.

2300 военни се събират за "морски щит" през май

В периода 7-11 май в зоната на Черно море ще се състои едно от най-големите многонационалния учения на НАТО - "Морски щит" 2019, което тази година ще бъде координирано от Румъния, съобщава Медиафакс, позовавайки се на годишния доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Целта на многонационалното учение е да се засили оперативната съвместимост по море. В "Морски щит" 2019 ще участват около 2300 военни, 21 кораба, 10 бойни самолета и една подводница.

Сред страните, които ще се включат в учението, са България, Гърция, Испания, Турция, Съединените щати и Украйна в качеството на партньор на НАТО.

Какво ще стане с "лодките, платноходките и любовта"

На няколко пъти вече премиерът Бойко Борисов изрази сериозни опасения за мирното бъдеще на района на Черно море. Ето три негови изказвания.

 

"Това, което слушам, че Черно море става важно стратегическо място... Много съм тревожен. Усещам, че районът ни, вследствие на конфликта Русия-Украйна, никак... никак няма да бъде спокоен." Бойко Борисов, 15 февруари 2019 г., Конференция по сигурността в Мюнхен.

"Това е опит за въвличане на България в допълнителен конфликт. Нищо не налага разполагане на допълнителни войски в региона. Не ми трябва война в Черно море." Бойко Борисов в отговор на искането, поставено от президента на Румъния Клаус Йоханис, за създаване на Черноморска флотилия, юни 2016 г.

"Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи - мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати. Да изпратим корабите - военни, а не гранични, като флотилия срещу руските кораби, вече минава границата на това, което мога да допусна. Защитавам НАТО и ЕС, защитавам икономическите интереси на страната, но тази граница не трябва да се преминава. Ако народът мисли друго, ще ме смени и ще дойде друг." Бойко Борисов, юни 2016 г.

За какво спорят в НАТО

САЩ са обвързани с НАТО и не виждам по-голямо доказателство от повишеното им присъствие в Европа, посочи генералният секретар. Той допълни, че министрите ще обсъдят усилията на САЩ за постигането на мирно споразумение в Афганистан, напредъка в борбата срещу терористите от "Ислямска държава", подялбата на разходите за дейността на алианса.

Съюзниците имат значими различия, това не е тайна, нито е за пръв път, заяви Столтенберг. Той поясни, че различия се наблюдават например по въпроса за промените в околната среда и в областта на енергетиката, но това не отклонява съюзниците от основната цел - осигуряване на мир и напредък.