НАТО не иска нова надпревара във въоръжаването или нова Студена Война с Русия, но ще знае как да се защитава, ако е необходимо. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в реч в американския Конгрес по повод 70-ата годишнина на алианса, предаде Франс прес.

"НАТО ще взима винаги необходимите мерки, за да гарантира едно надеждно и ефикасно разубеждаване", допълни Столтенберг.

Той подчерта, че няма да има нови американски ракети, разположени в Европа и че НАТО няма намерение да разполага ядрени ракети с наземно базиране в Европа, предадоха ДПА и ТАСС.

Част от речта на Столтенберг беше посветена на Русия. Той каза, че дори и диалогът с Москва да бъде подобрен, това ще си остане "трудна връзка". Столтенберг защити изтеглянето на САЩ от Договора за ядрените ракети със среден обсег, казвайки, че Москва е в нарушение. Той допълни, че ще продължи да призовава Русия отново да е в съответствие с този договор, предаде ДПА.

Генералният секретар на НАТО похвали трансатлантическите връзки и подчерта, че САЩ са гръбнакът на "нашия алианс". Той обаче бързо допълни, че НАТО е бил от полза и за Вашингтон и че в алианса и посредством него САЩ имат повече приятели и съюзници от която и да е друга сила. "Добре е да имаш приятели", каза Столтенберг, предаде ДПА.

Той призна, че между страните членки на НАТО има различия, вкл. по търговските въпроси, иранската ядрена сделка и климатичните промени, но каза, че в миналото алиансът е бил способен да преодолее разногласията и да се фокусира върху пакта за взаимна защита.

В речта си Столтенберг каза, че съюзниците от НАТО трябва да плащат повече за колективната отбрана, че те трябва да изпълнят заложените в тази насока цели, предаде ДПА. Американският президент Доналд Тръмп непрестанно настоява, че трябва да има повече споделяне на бремето на разходите в алианса, припомня агенцията.

"НАТО е силен алианс. Но за да остане силен алианс, НАТО трябва да бъде справедлив алианс", подчерта генералният секретар.

"Съюзниците трябва да харчат повече за отбраната. Това беше ясно послание от президента Тръмп. И това послание има истинско въздействие", допълни той и припомни, че членовете на алианса са престанали да съкращават бюджетите са отбраната и увеличават средствата в тази насока.

Столтенберг припомни, че европейските съюзници и Канада, взети заедно, вече са увеличили бюджетите си с 41 милиарда и ще постигнат сумата от 100 милиарда долара до края на следващата година.

Столтенберг заяви, че страните от алианса заедно ще си тръгнат от Афганистан, когато настъпи времето за това, предаде ТАСС.

"Не се готвим да оставаме там завинаги, нямаме намерение да оставаме там повече от необходимото. Ние отидохме там заедно, ние решаваме въпросите за нашето присъствие заедно. Когато му дойде времето, ние заедно ще си тръгнем оттам", каза той.

Това бе първата реч на генерален секретар на НАТО пред Конгреса, събрал се на съвместно заседание на двете камари и аудиторията на няколко пъти ставаше на крака, за да аплодира словото му.