Московски съд днес удължи ареста на 24 украински моряци, задържани от Русия край Крим миналата година, предаде АФП, цитирана от БНР. По този начин Москва не се съобрази с призива на международен трибунал за незабавното им освобождаване.

Московският градски съд отказа да уважи жалба на адвокатите на моряците срещу решението за задържането им до юли.

През ноември руската гранична служба откри огън и задържа три украински военноморски кораба край Керченския проток, докато се опитвали да преминат от Черно в Азовско море. Това бе първият открит военен сблъсък между Киев и Москва от 2014 г., когато Русия анексира Крим от Украйна.

Миналата седмица Международният трибунал по морско право поиска от Москва да освободи незабавно пленените 24-ма украински моряци. Спазването на това решение "може да е първи сигнал от руските власти, че наистина са готови да сложат край на конфликта в Украйна", заяви новият украински президент Володимир Зеленски. 

Руската дипломация заяви по-рано, че процедурите от Конвенцията на ООН по морско право са неприложими към инцидента в Керченския проток. Москва напомни, че според нея украинците не са спазили "руския закон за корабоплаване в района".

Темата бе пазена в резерв като стъпка на добра воля от страна на Русия към новия президент на Украйна, който да смекчи риториката на Киев, смята руският политолог Евгений Минченко, цитиран от в. "Ведомости" и БТА. Риториката на Зеленски обаче е "още по-радикална от тази на бившия украински лидер Петро Порошенко. Естествено идва въпросът за какво да го поощряваме", казва той.

Проблемът не е правен, а политически - затова решението на Русия ще бъде сигнал и за Киев, и за Запада, смята наблюдателят Андрей Кортунов.