Кремъл отхвърли днес американския призив към Русия да освободи задържаните украински кораби и моряци, но добави, че Москва остава заинтересувана от среща на високо равнище с Вашингтон, предаде Ройтерс.

Вашингтон каза вчера, че среща между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин няма да има, докато руснаците не освободят трите украински военни кораба и техния екипаж, пленени миналия месец край Кримския полуостров.

"Такава позиция, разбира се, не може да бъде основание да нарушим правните процедури и разследването срещу тези, които нарушиха държавните граници на Русия", заяви в конферентен разговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Прессекретарят на свой ред определи като "неоснователни" американските обвинения срещу руската гражданка Мария Бутина. Тя се призна вчера за виновна пред федерален съд във Вашингтон, че е действала като руски агент с цел да се внедри във влиятелно американско оръжейно лоби, за да окаже влияние върху американски консервативни активисти и политици.

Руският външен министър Сергей Лавров отправи критики към САЩ, че са се опитали "да пречупят волята й и да я принудят да признае неща, които вероятно не е направила", предаде Франс прес.

"Тя е задържана при по-тежки условия от тези, при които обикновено биват държани опасни рецидивисти", каза Лавров.