Стадо морски слонове е превзело популярен плаж в Калифорния, докато бреговата ивица е била затворена заради спирането на работа на федералната администрация, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс,цитирани от БТА.

Отсъствието на служители на крайбрежния парк Пойнт Рейес и на посетители, които да ги смущават, е помогнало на животните да завладеят плажа Дрейкс.

Снимка: YouTube screenshot

Морските слонове са потърсили безопасен "рай", след като обичайният им хабитат на около 51,5 километра северозападно от Сан Франциско е бил наводнен от буря и приливни вълни, обяснява Джон Делосо, говорител на парка, на чиято територия се намира плажът.

През последните две седмици на бял свят са се появили над 35 морски слончета и стадото вече наброява около 100 екземпляра.

Снимка: АР/БТА

Две животни, чието тегло може да достигне до 2,5 тона, са съборили предпазна ограда и са се "добрали" до прилежащия паркинг, където са забелязани да лентяйстват върху рампа за инвалидни колички. Друг морски слон е видян да се излежава под близка маса за пикник.

Въпреки че паркът е подновил работа в неделя, плажът и пътят към него са останали затворени, докато служителите умуват как да "съвместят" хора и морски слонове.

Според плана, който ще бъде задействан през уикенда, рейнджърите ще позволяват на малки групи посетители да доближат и да зърнат едрите "колонизатори" от разстояние между 27 и 37 метра.

Очаква се морските слонове, които излизат на сушата само за да раждат, да се размножават и да сменят козината си, да останат на плажа до април. Тогава майките ще отбият малките и стадото "доброволно" ще се завърне в океана, където прекарва по-голямата част от времето си в хранене.

На въпрос какво ще стане, ако нашествениците се завърнат, Делосо отговаря: "Ще му мислим по-нататък".