Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник "Монд", публикува обширна статия за трафика с български паспорти у нас.

"Около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и са получили български паспорти. Между 150 и 200 заявления са подавани всеки ден от чужденци. Те са плащали между 500 и 1500 евро за разглеждане на техните документи", пише изданието и подробно описва показанията в Брюксел на бившия ръководил на Дирекцията за гражданство в Министерството на правосъдието Катя Матева.

"Матева лично е спряла няколко хиляди заявления. Тя е блокирала натурализациите, когато е открила, че около 60 чуждестранни престъпници са се възползвали от обикновена декларация, за "принадлежност" към България. Тези удостоверения се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци. Те може да се получат срещу няколкостотин или няколко хиляди евро", пише още френското издание.

Поради тoва, че е изобличила този трафик, Матева казва, че е загубила работата си през 2016 г, докато съпругът й, също държавен служител, е бил подложен на интензивен натиск. От какво преживява? "От помощта, която ми предоставят моите близки и приятели", обяснява тя пред "Монд".

Изданието съобщава за ареста на директора на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е разследван за участие в организирана престъпна група. И припомня, че в сейфа на главния секретар на агенцията са открити 265 000 евро в брой.

Френският ежедневник обръща внимание и на публикацията в специализирания брюкселски сайт Euractiv, според която министър от правителството на Борисов е замесен в трафика.

В края на ноември т.г. Еuractiv съобщи въз основа на документи, предоставени от Матева, че министър от правителството на Борисов е замесен в трафика, а именно министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО. Според Матева, системата "паспорт срещу пари" е била един от основните източници на доходи за тази партия. Петър Харалампиев е бил близък на ВМРО, което лидерите на партията отричат. Те от своя страна изискват "най-голямата строгост" за виновните. Министър Каракачанов отрича да е замесен и е обявил съдебен иск срещу Матева.

Матева обръща внимание също така на намесата в случая на министъра на външните работи и бивш министър на правосъдието Екатерина Захариева. Тя е била тази, която е наредила нейното уволнение, по настояване на колегата си Каракачанов, притеснен от блокирането на хиляди молби на македонци, които вече са предали парите. Захариева също напълно отрича да е замесена. Като трето лице в случая интервенира членът на Европейския парламент Андрей Ковачев, който организира среща с български неправителствени организации, активни в Македония, за да улесни обещаната на много хора натурализация.

Европейската комисия се проявява като много предпазлива. Попитан в сряда, 19 декември, комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочи, че случаят е в компетентността на българските национални органи.

"Монд" припомня и скандала отпреди няколко месеца, когато в САЩ бяха задържани етнически албанци с български паспорти заподозрени в терористична дейност. Вестникът обръща внимание и на друг международен скандал свързан с трафика на български паспорти -задържането през октомври 2017 г. в Гърция на двамата бивши ръководители на македонските спецслужби Горан Груевски и Никола Бошковски. Те се издирват в Република Македония за незаконно подслушване. Двамата бяха задържани на летището в Солун след близо три месечно бягство от македонското правосъдие. Те се опитаха да напуснат Гърция с български паспорти с фалшиви имена.

Случаят е особено неудобен за София в момент, когато България твърди, че е изпълнила всички условия за влизане в Шенгенското пространство за придвижване без паспорти. "Ние не заслужаваме Шенген, докато лицемерното отношение на нашите органи към ЕС продължава", оспорва Матева. Тръгвайки отново за София, тя доверява: "Страхувам се за безопасността си, но не съжалявам за избора си да разкрия това, което зная".