Всички, намесили името на ВМРО и на лидера ѝ Красимир Каракачанов в скандалната схема с търговия с българско гражданство, по която тече проверка на спецпрокуратурата, дължат най-малкото извинение за уронване на престижа - това се казва в официално изявление на партията на вицепремиера и военен министър.

Както вече стана известно, задържаният председател на агенцията Петър Харалампиев е назначен по предложение на Каракачанов, което той отчете като своя грешка. Освен това той категорично отрече твърденията, че в схемата с продажбата на български паспорти на чужденци е участвала и ВМРО, която се финансирала така.

Ето какво още се казва в изявлението на партията:

"От днешната пресконференция на специализираната прокуратура, на която бяха обявени данни за разследването за измами с документи за български произход и арестите в Държавната агенция за българите в чужбина, стана ясно, че няма никакви сведения ВМРО и Красимир Каракачанов да са съучастници по някакъв начин.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев в отговор на журналистически въпроси обяви, че:

"...към момента от събраните доказателства няма връзка на министър Каракачанов с описаната престъпна дейност..."

"...няма данни да е замесена партията ВМРО или адресът на централата ѝ..."

Ние, Патриотите от ВМРО, продължаваме да държим, че лицата от български етнически произход трябва да получават българско гражданство по облекчена процедура. Това е наша кауза, вярваме, че е национална кауза - България да бъде истинска майка за всички свои чеда, от всички български етнически землища!

Припомняме и категоричната си позиция, че всеки, позволил си да спекулира и да се облагодетелства на гърба на нашите сънародници, които искат българско гражданство, трябва да бъде преследван с цялата строгост на закона".