Българският паспорт е сред най-предпочитаните, наред с другите от Евросъюза. Сингапурските и германските паспорти оглавяват класацията. Рейтингът им е 1. На последно място е паспортът на Афганистан с рейтинг 92, предаде bTV.

Българският паспорт е много напред в класацията на сайта "Паспорт индекс". Нашите документи имат рейтинг 8 и дават достъп до 114 държави, без да е необходимо изваждането на визи. Със същия рейтинг са и румънските паспорти.

За сравнение със сръбски "пасош" може да пътувате без виза само в 82 държави. Още по-надолу в класацията са македонските (рейтинг 36) и турските паспорти (41).

Преди нас обаче е Гърция. Тамошният паспорт е с рейтинг 3.

Междувременно днес стана ясно, че аферата с български паспорти се разраства - след България, арести и в съседна Сърбия. Четирима души са задържани в Димитровград, Пирот и Чуприя, заради подкупи и фалшифициране на документи, необходими за българско гражданство.

В Здравния дом в Димитровград работи единият от задържаните при акцията. Според обвинението доктор Ален Исич, който е общопрактикуващ лекар тук, е обвинен, че е издавал фалшиви медицински удостоверения. А целта е била документите да послужат пред българските власти, за издаване на българско гражданство.

Според официалната информация другите арестувани от сръбските власти са чиновник от гражданската служба в Пирот и още двама души.

Далибор Миланов, секретар в Културно-информационния център в Димитровград, също е задържан. Според неофициални източници полицията го разследва като посредник в схемата. От прокуратурата у нас не потвърждават за връзка между акцията в Сърбия и тази у нас.