Бившият премиер на Македония Никола Груевски нито е искал ,нито му е издаван български паспорт, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след срещата си в Министерски съвет със Зоран Заев, премиер на Република Македония.

"Искам извън темата да опровергая една фалшива новина - бившият премиер Груевски нито е искал, нито му е издаван български паспорт. Това е 100 процента фалшива новина", каза Борисов по повод публикация на унгарски вестник, че Груевски е избягал в Будапеща с наш паспорт.

По-рано от Министерство на правосъдието заявиха, че Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство. Това изявление бе направено във връзка с публикации на медии, че Никола Груевски е избягал в Унгария с български паспорт. От министерството посочват също, че по данни на МВР Груевски няма издаден български паспорт.

Припомняме, че бившият македонски премиер Никола Груевски е подал молба за убежище до унгарската имиграционна служба, искайки бежански статут, след като бе осъден в страната си.

И ДАНС отрече публикациите в чуждестранни медии от вчера, според които бившият министър-председател на Република Македония Никола Груевски е пристигнал в Унгария с български паспорт. Това става ясно от съобщение на агенцията.

Установено е, че Никола Груевски, роден на 31.08.1970 г., не е български гражданин и не е подавал молба за придобиване на българско гражданство. На лицето не са издавани български документи за самоличност, информират от ДАНС.

Бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски предизвика силни реакции у две партии на албанците в Република Македония - Беса на Билал Касами и Алианс за албанците на Зиядин Сеила, пише вестник "Нова Македония".

Депутатите от Беса искат отговорност от компетентните институции за бягството на Груевски и отговор наистина ли е избягал или му е позволено да замине.

Зиядин Села излезе с по-драстично искане. Той поиска оставката на премиера Зоран Заев и формиране на експертно правителство.

"Днес всички граждани, които вярваха в Македония на бъдещето, в независимото правосъдие, правна система и справедливост, са разочаровани от тази власт. Ние многократно предупреждавахме, че е възможно съдебната система на ВМРО-ДПМНЕ да премине в такава на СДСМ и сега това е реалност. Затова искаме премиерът Заев и правителството да поемат отговорност и да подадат оставка и веднага да се формира експертно правителство", каза Села.

Бившият македонски премиер Никола Груевски преминал с фалшив паспорт македонско-албанската граница през нощта и нелегално стигнал до Тирана, където бил приет в унгарското посолство. С първия сутрешен полет на авиокомпания Малев той пристигнал директно от Тирана в Будареща, пише белградският вестник "Политика".

След като получил информация от свои сътрудници в системата на управляващите, че полицията се готви да го арестува, Груевски преминал границата с фалшив паспорт. Екипажът на самолета изобщо не знаел кой е пътникът със слънчеви очила и шапка, които не свалил и в самолета, пише "Политика".

В момента, когато македонската заповед за арест влязла в сила, а това било около 10 часа часа сутринта, Груевски вече бил в Будапеща, откъдето изпратил на управляващите в Скопие послание, че ги е надхитрил, както и че обича Македония и винаги ще бъде верен на нейната кауза. Обича и свободата, но собствената си свобода, пише сръбският вестник.

Властите в Скопие реагираха като незабавно арестуваха сътрудници на Груевски. Остава да се разследва кой е помогнал на бившия премиер да избяга от Македония.

Вестникът пише, че несъмнено той е бил под 24-часово строго полицейско наблюдение. Поставя се въпросът как е възможно Груевски да премине македонско-албанската граница без да го идентифицират македонските и албанските гранични служби. Известно е, че паспортите му са иззети. Чия е отговорността от македонска и от албанска страна? Или пък Големият брат отвъд Атлантика е решил, че най-интелигентно е Груевски да замине за Унгария, а оттам да бъде жокер за някои бъдещи времена, ако сегашният премиер Зоран Заев не бъде конструктивен по начина, по който искат Тирана и Вашингтон, пита "Политика".

Вестникът обръща внимание на символиката, че Груевски избягал в Будапеща тъкмо от Тирана, а беше основният противник на "Тиранската платформа", която бе в началото на свалянето му от власт.