Г-7, групата на седемте най-развити индустриални държави свързва САЩ, Япония, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Канада.

В японския град Хирошима днес завърши двудневната среща на външните им министри. Сред обсъдените въпроси са борбата с тероризма, сигурността на мореплаването, събитията в Северна Корея, Украйна и Близкия изток.

Джон Кери и шестимата му колеги пристигнаха днес в мемориалния Парк и музей в Хирошима, построени в памет на 140-те хиляди жертви от американската атомна бомбардировка на 6 август 1945 г.

Кери е първият държавен секретар на САЩ, който посещава мемориала, посочва Ройтерс. За първи път тук идват и външните министри на Франция и Великобритания - другите две ядрени държави в Г-7.

"Надявам се, че това посещение ще открои пред света колко е важен мирът и колко е важно силни съюзници да работят заедно, за да направят света по-сигурен и за да можем в крайна сметка да освободим света от оръжията за масово унищожение", заяви Кери пред японския външен министър Фумио Кишида, домакин на срещата и депутат от Хирошима.

"Ние ще се върнем към миналото и ще почетем загиналите, но това посещение не е посветено на миналото. То е посветено на сегашното и преди всичко на бъдещето, на силата на отношенията, които изградихме", добави държавният секретар.

Министрите приеха днес «Хирошимска декларация», предаде РИА Новости. В нея те изразяват стремеж да действат за по-безопасен свят, избавен от оръжия за масово унищожаване.

«Нито една страна не трябва да провежда изпитания на ядрено оръжие и за най-бързо влизане в сила на Договора за всеобхватна забрана на ядрените изпитания всички страни трябва да го подпишат и ратифицират без забавяне и уговорки», се казва в документа.

Обама в Хирошима?

Обсъжда се и визита на президента Обама до мястото на първата атомна бомбардировка, разкрива анализ на "Вашингтон пост".

Никой действащ президент на САЩ не е посещавал Хирошима, поради загриженост, че такова пътуване би могло да се изтълкува като извинение, припомня всекидневникът. Бомбардировката уби 140 000 души, но в очите на много американци тя е била необходимото зло, за да се сложи край на Втората световна война и да бъде спасен животът на американски войници.

Днес обаче в Белия дом се засилва чувството, че президентът Обама, който в своята първа година като президент мислеше за свят без ядрени оръжия, би трябвало да увенчае последната си година с голям символичен жест в полза на тази цел, така и останала недостъпна.

Решение не е взето, но сътрудници на администрацията са започнвали да изследват възможността Обама да изкара няколко часа Хирошима през май, след като участва в срещата на най-високо равнище на Г-7 в Исе-Шима, по средата на пътя между Токио и Хирошима.

„Мисля, че президент би желал да направи това“, каза Джон Рос, който през 2009 – 2013 г. беше посланик на САЩ в Япония , а през 2010 стана пъвият американски дипломат, участвал в ежегодното поклонение в Хирошима на 6 август.

Белият дом добре разбира потенциала за вътрешни критики около една пътуване до Хирошима, особено в година на избори, отбелязва все пак „Вашингтон пост“.