Стотици централноамерикански мигранти, следващи по стъпките многохилядния керван, който вече е на мексиканска територия и напредва към границата със САЩ, влязоха през изминалата нощ в Мексико от Гватемала, след като прекосиха река Сучиате, предаде Асошиейтед прес.

Докато хората се бореха с буйните води, полицейски хеликоптер кръжеше ниско над тях, очевидно опитвайки се с въздушната вълна от роторите да ги обезкуражи и да ги накара да се откажат. Според гватемалския телевизионен канал Ноти7 поне един мигрант се е удавил. На мексиканския бряг мигрантите бяха заобиколени и ескортирани от униформени полицаи. При преминаването на първата група в неделя вечер на моста над реката избухна насилие, при което мигрантите хвърляха камъни и други предмети по полицаите. Един мигрант почина от рана в главата, макар че причината не е установена, допълва БТА.

Втората група, която е много по-малка от първата, която щурмува граничния мост в неделя, късно вчера се добра до мексиканския граничен град Сиудад Идалго, откъдето възнамерява днес да продължи похода си.

В същото време в Южно Мексико основният керван продължи да напредва към САЩ, докато Пентагонът обяви, че ще изпрати 5200 войници на действителна служба на границата с Мексико. Там вече са разположени повече от 2000 военни от Националната гвардия. Сега керванът наброява около 4000 души, но броят им постепенно се топи. По-рано тази година само около 200 души от керван от 1000 мигранти стигнаха до границата между Тихуана и Сан Диего.

Вчера потокът от хора се точеше по шосето от град Тапанатепек към град Нилтепек, на около 50 км на северозапад. Патрулни коли на федералната мексиканска полиция бавно караха покрай тях. Стотина мигранти, наредени на опашка на паркинга пред бензиностанция, чакаха някой камион да ги вземе на стоп. Кметът на градчето Санатепек заяви, че местните жители са организирали автобус и няколко камиона, които да возят жените и децата. На сборен пункт край града някои мигранти се събираха, за да молят за помощ да се върнат в Хондурас, откъдето са повечето от хората в кервана. Изтощени от многодневното ходене и обезкуражени от оставащия дълъг път и лошото поведение на някои от спътниците им, мнозина отпадат от кервана, който в началото наброяваше над 7000 човека.

Виктор Аргета, 54-годишен, от Хондурас, разказа, че със съпругата му прекарали две нощи на моста между Текун Уман (Гватемала) и Сиудад Идалго (Мексико), преди в крайна сметка да прекосят реката със сал.

Вътрешното министерство на Гватемала заяви, че полицаи са ранени, когато в неделя мигрантите си пробиха път през бариерите на гватемалската част на моста. Мексиканските власти заявиха, че мигрантите са атакували полицаите с камъни, стъклени бутилки и бомбички, когато щурмуваха портала на мексиканската страна и бяха отблъснати, а някои носели оръжие.

Мексиканският министър на вътрешните работи Алфонсо Наварете Прида изрази съжаление от "втория насилствен опит за щурм на границата" и обвини мигрантите, че нарочно поставят отпред възрастни жени и деца, излагайки ги на риск да бъдат премазани.

Мексиканската правителствена Национална комисия по човешките права започна разследване на използването на хеликоптера, а вътрешното министерство съобщи, че двама хондурасци на възраст 17 и 22 години са арестувани вчера, след като единият се опитал да стреля по полицаи в град Инасио Сарагоса, близо до граничиня пункт Идалго. Неговият пистолет Глок засякъл и никой не е пострадал.

Мексиканските власти съобщиха, че са издали временни идентификационни номера на над 300 мигранти, които ще им позволят да останат и да работят в мексико. Общо 1895 са подали молба за статут на бежански статут в Мексико, а стотици са приели помощ за връщане в родината.

Салвадорската миграционна агенция съобщи, че групата от салвадорци, включително десетки деца, които са преминали легално в Гватемала в неделя, наброява около 500 души. Някои централноамерикански страни имат помежду си гранични споразумения, позволяващи на гражданите им да преминават в другата страна само с карти за самоличност, но паспорти и визи задължително се изискват, за да се влезе легално в Мексико.