Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши днес да затвори границата с Мексико, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато хиляди мигранти вървят пеша през Централна Америка с надеждата да достигнат Съединените щати.

"Трябва, с най-строг тон, да поискам от Мексико да спре тази атака - и ако то не е в състояние да го направи, ще се обърна към американската армия и ще ЗАТВОРЯ НАШАТА ЮЖНА ГРАНИЦА", написа Тръмп в Туитър.

В следващ туит той добави, че щурмът срещу границата, включително с криминални елементи и наркотици, е много по-важна за него като президент, отколкото търговията. По думите му всички демократи в САЩ са виновни за слабите закони.

В края на септември новоизбраният президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че не желае да влиза в спорове с американския си колега Доналд Тръмп по отношение на имиграцията.

Твърдият подход на Тръмп по въпроса повиши напрежението и раздразни мексиканците, за които той каза, че ще платят за изграждането на стената между двете държави. Но левичарят Обрадор заяви, че гневните размени на съобщения не са решението.

"Няма да спорим с правителството на САЩ, няма да спорим с президента Доналд Тръмп. Проблемът с миграцията няма да се разреши със строене на стени или с използване на сила. Това е дипломатическата работа на уважението", добави президентът, който ще встъпи в длъжност на 1 декември.

Това се случи, след като американските власти обявиха началото на изграждането на петметрова стена по дължината на 6.5-километровата ивица в граничния град Ел Пасо.