Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви днес, че премиерът Тереза Мей все още не е постигнала пробив в преговорите за Брекзит и партията се опасява, че един бъдещ консервативен лидер може да се отметне от всяко обещание, дадено от сегашното правителство, съобщава БТА.

Вторият най-влиятелен човек при лейбъристите, техният главен финансист Джон Макдонел, цитиран от Ройтерс, каза, че запазването на митническия съюз с ЕС е абсолютно ключово условие за партията, но все още няма споразумение.

"Все още не виждаме значителна промяна, каквато изискваме, за да можем да подкрепим едно споразумение", каза той.

Макдонел сравни преговорите за Брекзит с правителството на Мей с опит да се сключи търговски договор с компания, която всеки момент ще мине под управление на синдик.

Днес след заседание на правителството на Мей негов говорител каза, че министрите са се съгласили за продължаване на преговорите с Лейбъристката партия и са се разбрали как да се процедира занапред. Той обаче подчерта, че правителството трябва да прокара споразумението за Брекзит с ЕС, преди депутатите да излязат в летен отпуск.

"Министрите, пряко ангажирани с преговорите, очертаха подробности за компромисите, които правителството е готово да обсъди, за да се стигне до съгласие, което би позволило на Обединеното кралство да напусне ЕС със споразумение възможно най-скоро", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.

"Кабинетът се съгласи обсъжданията с лейбъристите да продължат, за да се види какво е възможно. Разбрахме се обаче, че е наложително да представим споразумението за изтегляне във формата на проектозакон навреме, за да може той да получи кралско одобрение до лятната парламентарна ваканция", добави говорителят.

Инвестиционната банка "Джей Пи Морган" каза днес, че Тереза Мей едва ли ще оцелее на премиерския пост след края на юни. Въпреки впечатляващите й способности да оцелява, смятаме, че времето й като лидер консервативната партия, скоро ще свърши, се казва в документ, изпратен на банката до клиентите.