Германската канцлерка Ангела Меркел даде да се разбере, че може да се откаже от кандидата си за председател на Европейската комисия, за да могат европейските институции да работят нормално, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Кандидат за председател на Комисията може да е само този, който е представен на Европейския парламент от Европейския съвет и това не зависи само от мен. Бих желала това да е съгласно принципа на "шпиценкандидата", но днес не мога да кажа, че случаят ще е такъв", каза Меркел в германския парламент.

Според системата на "шпиценкандидатите" основните политически групи в ЕП издигат свой кандидат за председател на Европейската комисия.

Франция и някои други страни обаче са против германския консерватор Манфред Вебер, представител на Европейската народна партия, която получи най-много гласове на изборите за Европейски парламент. Нито Вебер, нито левият му съперник, холандецът Франс Тимерманс, нито датската либералка Маргрете Вестагер, имат мнозинство в Европейския съвет.

Освен това, политическото раздробяване на Европейския парламент след изборите затруднява преговорите за постигане на мнозинство, което да подкрепи даден кандидат на председател на Европейската комисия.

"Нещата станаха по-сложни и трябва да продължим да работим за решение", каза Меркел, която се надява да се постигне компромис на срещата на върха на ЕС на 30 юни.

"Не всеки в Европейския съвет подкрепя процеса на "шпиценкандидата" и тъй като ценим високо френско-германските отношения трябва да приемем, че френският президент (Еманюел Макрон) има различно мнение за този процес от мен", заяви германската канцлерка.