Мъж, обвинен в направата на бомбата, използвана за атентата над Локърби в Шотландия, беше изправен днес пред федерален съдия в САЩ, почти 34 години след трагедията, отнела живота на 270 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По време на кратко изслушване в съд във Вашингтон 71-годишният заподозрян Абу Аджила Мохамад Масуд Хеир Ал Марими, беше информиран за обвиненията срещу него, по-специално за "унищожаване на самолет, довело до смърт".

Въпреки сериозността на обвиненията този роден в Тунис мъж не подлежи на смъртно наказание, тъй като то не се е прилагало през 1988 г. на федерално ниво за подобни обвинения, уточни прокурор.

Масуд, който отговаряше чрез преводач, ще остане в ареста до следващо заседание на съда на 27 декември, когато адвокатите му може да поискат евентуалното му освобождаване. Прокуратурата посочи, че ще се противопостави на това.

Министърът на правосъдието на САЩ Мерик Гарланд приветства прехвърлянето на обвиняемия на американска земя.

"Това е важна стъпка за осигуряване на справедливост за жертвите и техните близки", каза той в изявление.

Бивш член на разузнавателните служби на либийския диктатор Муамар Кадафи, Масуд беше обвинен от американското правосъдие на 21 декември 2020 г., на 32-рата годишнина от трагедията. Тогава той беше задържан в Либия и американските власти казаха, че са "оптимисти" за шансовете да бъде екстрадиран.

Условията на ареста му от САЩ, обявен в неделя от шотландските съдилища, и на трансфера му на американска земя обаче остават неизвестни.

В комюнике Белият дом се ограничи до уточнението, че САЩ са го арестували "законно".

"Тези събития показват, че нашият стремеж за справедливост няма граници", каза главният магистрат на Шотландия Дороти Бейн, като каза, че ще пътува до САЩ следващата седмица, за да се срещне с американските прокурори и да участва в отбелязването на трагедията.

На 21 декември 1988 г. Боинг 747 на американската авиокомпания "Пан Ам", летящ от Лондон за Ню Йорк, експлодира над шотландското село Локърби, убивайки всички 259 пътници и екипаж на борда и 11 души на земята. Тази атака е най-смъртоносната, извършвана някога на територията на Великобритания, но и втората най-смъртоносна срещу американци след атаките от 11 септември 2001 г., тъй като 190 жертви бяха американски граждани.