Френският президент Еманюел Макрон остро осъди насилието при протестите на "жълтите жилетки" в Париж през уикенда, предаде ДПА. Действията на хората, прибегнали до насилие, не биха могли да се нарекат демонстрации, подчерта Макрон.

Това са хора, които искат да разрушат републиката, дори да е с риск да убиват, каза късно снощи Макрон.

Много бутици на булевард "Шан-з-Елизе" в центъра на Париж бяха разграбени и опожарени вчера следобед на фона на новата събота на мобилизация на протестното движение на "жълтите жилетки" във Франция.

Тентата на луксозния ресторант "Фуке", който в събота сутринта бе разграбен, бе подпалена за кратко. Бутици на "Шан-з-Елизе" също пламнаха, докато демонстранти скандираха: "Революция!"

На фона на разграбването на магазини на емблематичния парижки булевард, протестиращи призоваваха тълпата да се насочи към намиращия се наблизо Елисейски дворец, официалната президентска резиденция. Самият Макрон обаче не бе в столицата - този уикенд той е на ски в Пиренеите, за да "презареди", съобщи неговата канцелария.

Органите на реда се опитаха да разпръснат тълпата със сълзотворен газ и част от "Шан-з-Елизе" потъна в гъста мъгла.

Премиерът Едуар Филип, който дойде на място, за да изрази "своята най-голяма подкрепа" за полицията, нарече проявите насилие "неприемливи". "Тези, които извиняват или насърчават" подобни действия, са "съучастници", предупреди той.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер осъди действията на, по думите му, "професионалните" вандали и призова полицията да отговори "с най-голяма твърдост".

Погроми на централната парижка улица

Снимка: AP/БТА

Вчерашната 18-а поред събота на мобилизация на "жълтите жилетки" бе белязана от нов подем на насилието, след като протестното движение бе загубило инерция през последните седмици.

Подпалени мотоциклети на "Шан-з-Елизе"

Снимка: AP/БТА

Сцените на грабежи и сблъсъци напомниха за станалите на 24 ноември и в началото на декември. Тогава кадрите с опустошения булевард "Шан-з-Елизе" и поругаването на Триумфалната арка обиколиха света.