Френската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които хвърляха бомбички и запалиха кошчета за боклук в Париж, Лион и Бордо днес, след като 14-ата седмица на демонстрации на "жълтите жилетки" бе белязана от случаи на насилие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В северния френски град Руан четирима души бяха ранени, след като шофьор опита да си проправи път през събралото се множество, съобщиха властите.

Демонстранти се събраха мирно в началото на деня край Триумфалната арка в Париж, която бе център на сблъсъците с полицията в началото на протестите, преди да се отправят към Айфеловата кула.

По-късно следобед полиция и демонстранти с качулки влязоха в сблъсък край Дома на инвалидите в центъра на Париж, където се очаква маршът да завърши. Полицията във френската столица е задържала 26 участници в демонстрациите.

По последни данни по улиците днес са излезли около 5000 души в Париж и близо 41 500 в страната. Миналата седмица органите на реда съобщиха за 4000 демонстранти в столицата и 51 400 в страната.

В Бордо и Лион полицията също използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, хвърлящи бомбички, след случаи на запалени кошчета за боклук и вандалски прояви.

Протестиращите се опитаха да блокират център на "Амазон", а някои хвърляха камъни по полицията в Тулуза.

В град Льо Ман бе разбит офис на депутата от "Република, напред!" Дамиен Пишеро, информира ТАСС. В града са били нанесени щети и на други здания.

Недоволните от политиката на президента Еманюел Макрон се събират всяка събота от 17 ноември, създавайки най-голямата до момента криза в управлението му.

Протестите бяха предизвикани от гняв срещу планираното повишаване на данъка за горивата, но междувременно прераснаха в недоволство от политиката на Макрон. През последните месеци сблъсъците между протестиращи и полиция станаха нещо обичайно. Според официални източници напоследък броят на участниците намалява, а социологически проучваният сочат, че спада и обществената подкрепа за движението.