Френските "жълти жилетки" влязоха в сблъсъци с полицията в района на Триумфалната арка в Париж в 18-ия пореден уикенд от демонстрации срещу президента Еманюел Макрон, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Протестиращите хвърляха димки и други предмети по полицаите и започнаха да блъскат по стъклата на полицейски микробус.

Полицията съобщи за 20 ареста. Протестиращите се опитват да вдъхнат нов живот на движението си срещу Макрон и политиката му.

Франс прес съобщи, че е имало и грабежи на магазини по "Шан-з-Елизе".

След намалелия брой на участниците в протестите през последните уикенди групите на "жълтите жилетки" организираха десетки митинги и шествия за днес в столицата и други градове.

В социалните мрежи днешната акция е наречена "Акт-18 - Ултиматум - Цяла Франция в Париж". Един от лидерите на "жълтите жилетки" Ерик Друе, каза, коментирайки днешната акция, че очаква активизиране на протестите тази събота.

Черен флаф се развя днес на "Шан-з-Елизе"

Снимка: AP/БТА

Миналата седмица, на 9 март, според данни на вътрешното министерство в демонстрациите в цялата страна са се включили по-малко от 30 000 души. Това бе най-слабата активност на движението в цялата му история. В първия протест, на 17 ноември, участваха 282 000 души.