Организаторите на протеста на "жълтите жилетки" обявиха във Фейсбук, че през втория уикенд на март ще има "решителни протестни действия", съобщи RFI. Предвижда се те да продължат три дни - петък, 8 март, събота 9 март и неделя, 10 март. Досега повече от 4000 души са се присъединили към призива и вероятно ще се включат в него.

Протестиращите "жълти жилетки" днес се събраха в центъра на Париж за 15-ти пореден път, съобщи "Ройтерс". Този път те се обявиха срещу насилието и антисемитизма, които се проявиха при предишните им изяви.

Демонстрантите се събраха пред Тиумфалната арка в самото сърце на френската столица, от където се отправиха на марш по емблематичния булевард "Шанз Елизе", скандирайки лозунги срещу социалната неправда и правителствената политика, която според тях облагодетелства богатите слоеве на френското общество. Протестът е само част от планираните за събота акции на "жълтите жилетки" в Париж и по-големите градове на страната.

Демонстрации се очакват и в Бордо и Тулуза. Властите в град Клермон-Феран очакват от 3000 до 10 000 демонстранти и предупреждават за възможно насилие. Полицията ще бъде повече, а много магазини обявиха, че ще останат затворени в събота.

В Рен жълтите жилетки планират "междурегионално" събиране. Властите очакват от 2000 до 3000 души и разполагат с 300 полицейски служители за охрана на протеста.

Планира се "граждански пикник" в Шамбор, в долината на Лоара, където френският президент Емануел Макрон празнува своя 40-ти рожден ден.