Френският президент Еманюел Макрон е напът да влезе в сблъсък с германския канцлер Ангела Меркел, след като Франция изпадна в изолация, противопоставяйки се на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дания и Холандия подкрепиха отказа на Франция за започване на присъединителни преговори с друга балканска страна - Албания, на министерска среща на ЕС в Люксембург, завършила вчера без споразумение по въпроса, за който е необходимо одобрението на всичките 28 държави от общността.

Двете страни обаче вървят в пакет към старта на преговорите с ЕС.

Финландският министър на външните работи Тути Тупурайнен (страната му е ротационен председател на ЕС) заяви:

"За съжаление днес Съветът не успя да стигне до единодушно решение. Съжалявам за това. Обаче дискусиите бяха полезни, тъй като се изясниха позициите на страните-членки. Доколкото разбрах, председателят на Европейския съвет г-н Туск възнамерява да подложи този въпрос на дебат на предстоящия Европейски съвет".

"Много съжалявам, че държавите членки не можаха да вземат решение", каза европейският комисар по разширяването Йоханес Хан. "Това не е славен момент за Европа", заяви той видимо разочарован.

"Трябва да възстановим доверието на Западните Балкани към нас и да се придържаме към ангажиментите си. Северна Македония и Албания си свършиха домашното и осъществиха болезнени реформи", каза Хан.

Франция пренебрегна широката подкрепа сред държавите от ЕС за даване на зелена светлина на страните, намиращи се в стратегически район на прага на общността, отбеляза Ройтерс.

Ангела Меркел подкрепя старта на преговорите със Скопие, но Еманюел Макрон смята, че те не са готови за това

Снимка: БТА

Служител от канцеларията на френския президент каза, че правителството на Макрон няма да се съгласи за започване на преговори сега.

"Един ден тези страни ще бъдат част от ЕС . . ., но е твърде рано да се започва правният процес към разширяване", заяви служителят.

Френската позиция поражда тревога от по-нататъшни отлагания в един вече проточил се процес, което може да има обратен ефект, подтиквайки балканските страни да се стремят към по-близки отношения с Русия, Турция или Китай.

Германски правителствен служител заяви, че това е приоритетен въпрос за Германия, която днес ще проведе своята годишна среща на върха с Франция.

"Канцлерът Ангела Меркел ще повдигне въпроса пред Макрон", каза служителят.

По думите му Меркел ще повдигне въпроса и на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък.

"Това е . . . стратегически въпрос за ЕС", заяви служителят.

България - най-малко приятелската страна

Гражданите на Северна Македония смятат, че България е най-малко приятелската страна, показва наскоро направено проучване, предаде МИА. Анкетата на Центъра за европейски стратегии Eurothink, представена във вторник, включва въпроси във връзка с европейската интеграция на Северна Македония.

За разлика от 2018 г., негативните възприятия към България са се увеличили с 20 процента, нараствайки до 23,1 процента от 0,5 процента миналата година, сочи проучването.

Според анкетата мнозинството граждани започват да гледат на България като на враждебна страна, каза Петковски, цитиран от МИА. Попитани коя страна е най-малко приятелски настроена към Северна Македония, 24,7 процента са заявили, че това е Гърция, 23,1 процента - България, 17,4 процента - Албания , Косово (4,4 процента), САЩ  (3,5 процента), Русия (3,5 процента), Сърбия (2,5 процента) и ЕС (1,3 процента).

САЩ са големият приятел на страната според 10,4 процента от анкетираните, следвани от Германия (10,4 процента) , Турция (7,7 процента), ЕС (4,7 процента), България (3,4 процента), Албания (3,2 процента), Гърция (2,5 процента) и НАТО (1,7 процента).