Министрите по европейските въпроси на страните в ЕС се събират днес в Люксембург, за да решат дали да позволят на Северна Македония и Албания официално да започнат преговори по присъединяване, макар че френски официални представители дадоха сигнал, че планират да наложат вето, съобщава ДПА.

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заедно с други високопоставени представители на ЕС, подкрепи миналата седмица в писмо начало на преговорите. Тирана и Скопие направиха това, което поискахме от тях, като положиха сериозни усилия в реформите, се посочва в писмото.

Но Франция вижда нещата другояче, заявиха снощи пред ДПА дипломати, участвали в специална среща в Люксембург преди днешното заседание.

Северна Македония и Албания не са готови да започнат преговорите, съобщи ТАСС, като цитира изказване на министъра на външните работи на Холандия Стеф Блок при пристигането му за заседанието в Люксембург.

"Всяка страна трябва да бъде оценявана по собствените й заслуги. И двете страни са направили много, но Северна Македония все още не е приела закон за независима прокуратура. Ако това бъде направено, преговорите ще може да започнат. За Албания смятаме, че страната има допълнителна работа за вършене", коментира Стеф Блок, цитиран от ТАСС.

Решение за отлагане на преговорите по присъединяване ще бъде сериозен удар за двете балкански кандидатки, отбелязва ДПА.