Сътрудничеството между Европа и Китай за намаляване на емисиите, които затоплят климата, ще бъде "решаващо". Това обяви френският президент Еманюел Макрон, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп подаде документи за оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата, съобщава "Ройтерс".

САЩ е първата държава, която обяви, че ще се оттегли от споразумението, но 10 други страни не успяха да го ратифицират, включително Турция, Иран и Ирак.

Изказвайки се в Шанхай по време на голям търговски панаир, непосредствено след програмна реч на китайския президент Си Цзинпин, Макрон заяви, че ангажиментите за климата трябва да бъдат засилени. "Ако искаме да спазим Парижкото споразумение, ще трябва през следващата година да засилим ангажиментите си за намаляване на емисиите и трябва да потвърдим нови ангажименти за 2030 и 2050 г.", подчерта френският държавен глава.

"Сътрудничеството между Китай и Европейския съюз в това отношение е решаващо", добави Макрон, допълвайки: "Следващата година трябва колективно да изпълним задачата."

Говорейки пред журналисти по-рано служител на френското президентство изрази съжаление относно действията на САЩ, като заяви, че Макрон и Си Цзинпин отново са потвърдили ангажимента си към Парижкото споразумение.

Макрон и Си трябва да проведат официална среща в Пекин в сряда.

Съжаление за решението на САЩ

"Съжаляваме за това и това само прави френско-китайското партньорство по въпросите на климата и биоразнообразието по-необходимо", изтъкнал служителят, който е пожелал да остане анонимен.

Пекин изрази съжаление от вчерашното решение на САЩ да задействат официалната процедура по излизането си от Парижкото споразумение за климата, което беше обявено като намерение през 2017 г. от президента Доналд Тръмп.

"Надяваме се САЩ да проявят повече отговорност и да допринесат повече в процеса на многостранно сътрудничество вместо да прибавят отрицателна енергия", каза говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

Китай, който е най-големият световен замърсител с парникови газове, си постави целта да увеличи дела на неизкопаемите горива в общия си енергиен микс до 20% до края на следващото десетилетие.

Сърдечна среща в градината

Тази вечер френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит се срещнаха с китайския президент протече в сърдечна обстановка във великолепната градина Юй Юан (Градината на щастието) в Шанхай, която бе строго охранявана от полицаи заради събитието с участието на двамата държавни лидери.

Снимка:БТА/XINHUA

Президентът Макрон и съпругата му Брижит бяха посрещнати от две деца, носещи традиционни китайци фенери. Децата съпроводиха гостите до дървена беседка, където седяха Си Цзинпин и съпругата му Пън Лиюан.

Макрон целуна ръка на китайската първа дама - жест, смятан в азиатските страни за традиционна част от френската култура.

След като се разходиха в градината, двамата президенти и съпругите им участваха в традиционна чаена церемония, а след това вечеряха заедно.

Снимка:БТА/XINHUA

След вечерята Макрон и Си Цзинпин се насладиха отдалеч на гледката на прочутата Шанхайска кула, втория по височина небостъргач в света (632 метра), която бе осветена днес в цветовете на френския национален флаг (синьо, бяло и червено) в чест на Франция.

Снимка:БТА/XINHUA