В реч пред членовете на двете камари на американския Конгрес френският президент Еманюел Макрон каза, че Иран никога не трябва да притежава ядрено оръжие и предложи да се сключи по-амбициозно споразумение по иранската ядрена програма в сравнение с настоящия договор, критикуван от Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"По отношение на Иран нашата цел е ясна. Иран не трябва да притежава никога ядрено оръжие. Не сега. Не след пет години. Не след 10 години. Никога", заяви френският президент пред конгресмените,

Ден по-рано той заяви, че иска да работи с Доналд Тръмп по нов текст на споразумение по иранската ядрена програма.

Пред Конгреса Макрон каза, че настоящата сделка по иранската ядрена програма не е перфектна, но тя трябва да остане в сила, докато не бъде изготвен документ, който да я замени, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Истина е да се каже, че това споразумение може би не разсейва всички наши безпокойства и то много важни безпокойства", каза Макрон, визирайки настоящата сделка. "Но ние не трябва да я изоставяме, без да разполагаме с нещо по-съществено вместо нея. Това е моята позиция", допълни той, предаде Ройтерс.

"Онова, което искам да направя и което решихме заедно с вашия президент е, че ние трябва да работим по едно по-изчерпателно споразумение, предлагащо решение на всички безпокойства", каза Макрон.

Вчера Макрон и Тръмп обещаха да бъдат обмислени по-твърди мерки за възпиране на Иран, но Тръмп не направи никакъв коментар дали САЩ ще останат страна по ядрената сделка от 2015 г., припомня Ройтерс. Той освен това запаши Техеран с ответни мерки, ако рестартира ядрената си програма.

Макрон настоява за нов подход, при който САЩ и Европа да се споразумеят да блокират каквато и да е иранска ядрена дейност до 2025 г., при което ще се породят условия за намиране на политическо решение за възпиране на Иран в Йемен, Сирия, Ирак и Ливан и за намиране на решение на въпроса с иранската програма за балистични ракети.

"Мисля, че ние можем да работим заедно, за да изградим едно изчерпателно споразумение за целия регион, за нашия народ, защото мисля, че то напълно ще разреши нашите безпокойства", каза днес в Конгреса Макрон.

Макрон обаче настоя, че противопоставянето на иранските ядрени амбиции "не трябва никога да ни доведе до война в Близкия изток", предаде ДПА.

"Нека да не бъдем наивни от една страна. Нека да не създаване нови войни от друга страна", предупреди Макрон.

Снимка: БТА

Срещу национализма и изолационизма

В речта си пред американските конгресмени Макрон се обяви срещу национализма и изолационализма и призова САЩ да останат предани на глобалните идеали на сътрудничеството пред лицето на тероризма и на други предизвикателства, предаде Ройтерс.

"Ние можем да изберем изолационизма, оттеглянето и национализма - това е вариант. Това може да бъде изкушаващо за нас като временен лек за нашите страхове. Но затваряйки вратата към света, ние няма да спрем еволюцията на света", каза Макрон

Той се обяви срещу изоставянето на свободата и срещу илюзията на национализма.

Френският президент заяви, че сега Европа и САЩ трябва заедно да посрещнат и да намерят отговор на глобалните предизвикателства на настоящото столетие.

Макрон добави, че действайки в сътрудничество, страните могат да запазят своята собствена идентичност, допълва Ройтерс.

Президентът на Франция каза, че светът се намира в критичен момент, че страните трябва да действат спешно като една глобална общност, за да защитят международни институции като ООН и НАТО.

Нашата планета е велика

В речта си Макрон призова за съвместни усилия, за да "направим нашата планета велика отново".

Той заяви, че различията с президента Доналд Тръмп по политиката в областта на околната среда са "краткосрочно несъгласие", предаде ДПА. Макрон изрази надежда, че един ден САЩ отново ще се върнат към Парижкото климатично споразумение.

"Нека да се изправим пред истината. Няма резервна планета", каза Макрон и конгресмените го аплодираха бурно. "Сигурен съм, че един ден САЩ ще се върнат и ще се присъединят към Парижкото споразумение", добави той.

"Нека да работим заедно така, че да направим нашата планета велика отново", каза Макрон.

Конгресът на крака

Френският президент Еманюел Макрон бе бурно аплодиран в американския Конгрес, където бе поканен да произнесе реч, в която представи своята визия за света и за френско-американските отношения.

За да изслушат речта на Макрон в пленарната зала дойдоха стотици членове на двете камари на Конгреса. Те посрещнаха топло Макрон, станаха на крак и го аплодираха три минути. Някои от конгресмените дори скандираха "Да живее Франция!". Съпругата на Макрон - Брижит, дойде в пленарната зала няколко минути преди президента и също бе аплодирана от парламентаристите, които станаха на крак.

"Това е чест за Франция, за френския народ и за мен да бъда приет в това светилище на демокрацията, където е написана толкова много от историята на САЩ", каза Макрон на английски език в началото на речта си.