Президентът на Франция Еманюел Макрон обсъди с американския си колега Джо Байдън перспективите за "трайно . . . връщане на мира в Европа", като потвърди отново подкрепата за Украйна в конфликта ѝ с Русия. Това съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от Франс прес и БТА.

В телефонен разговор вчера двамата лидери "повториха, че са решени да предоставят на Украйна необходимата военна подкрепа, докогато потрябва, за да претърпи неуспех руската агресия", се казва в комюникето.

Френският държавен глава спомена пред американския си колега "перспективите за по-трайно връщане на мира в Европа" и двамата "дискутираха по-специално по повод евентуални гаранции за сигурност, които да получи в тези рамки Украйна", добави пресслужбата на Макрон, без да даде повече подробности.

Що се отнася до руската инвазия в Украйна, започнала преди година, френската дипломация постоянно полага усилия да бъде открит изход от ситуацията чрез преговори между руснаците и украинците. Макрон често е критикуван по-конкретно в Киев и Източна Европа, за този свой подход с аргумента, че е преждевременно да се говори за преговори с руския президент Владимир Путин, отбелязва АФП.

Според Елисейския дворец двамата президенти съюзници са говорили и за индустриалната политика на САЩ, която по думи на френския президент от края на 2022 г. е "супер агресивна" спрямо Европа. Лидерът на Франция е приветствал продължаването на разговорите по темата, "за да се вземе предвид влиянието" върху европейските страни на мащабния план на САЩ, целящ да ускори енергийния преход.

Администрацията на Байдън съобщи за поет от двете страни "ангажимент тясно да съгласуват" политиките си по въпроса.

Президентът на САЩ и френският му колега са обсъдили и двустранното сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион, а също и "съвместните усилия за отговор на предизвикателствата, поставяни от Китайската народна република пред международния ред", посочи в комюнике Белият дом.