Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че смята, че мирът в Украйна е възможен, дори след като Русия предупреди, че конфликтът може да ескалира, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Има изгледи за мир и той ще настъпи в определен момент", посочи Макрон в изказване на конференцията "Зов към мир" в Рим, посветена на намирането на пътища за насърчаване на световен мир.

"В определен момент, в зависимост от развитието на събитията, и когато украинският народ и неговите лидери го решат, на базата на условията, който те решат, ще бъде изграден мир с другата страна, която днес е враг, когато всички седнат на една маса", добави Макрон.

Франция нееднократно подчертава важността на поддържането на западните дипломатически канали с Москва отворени още от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

По-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу разговаря по телефона с френския си колега Себастиен Льокорню, както и с министрите на отбраната на САЩ, Великобритания и Турция, посочва Ройтерс.

По време конференцията "Зов за мир" Макрон заяви още, че  Руската православна църква (РПЦ) позволява да бъде манупилирана от властите в страната си, за да оправдава войната им в Украйна, и я призова да се противопоставя на подобен натиск.

Макрон, който е на официално посещение в Италия, каза това в програмна реч на международна конференция, организирана от италианската Общност "Сант Еджидио" Докато той говореше, на първия ред в залата седеше вторият човек в йерархията на РПЦ митрополит Антоний.

Патриарх Кирил, главата на РПЦ, оказа възторжена подкрепа на руската инвазия в Украйна, която според него е важен щит срещу упадъчния по думите му Запад, отбелязва Ройтерс.

"Религиозните водачи също имат роля в съпротивата срещу това безразсъдство, на което станахме свидетели", каза Макрон.

"Добре знаем, че в наши дни православието се манипулира от управляващите в Русия за оправдаване на действията им", каза Макрон. "Необходима е съпротива срещу това."

Френският президент посочи, че под "съпротива" разбира "никога да не оправдаваме, никога да не падаме в капана да подкрепяме политически проекти, които са склонни да пренебрегват достойнството на отделната личност".

Ройтерс опита да зададе въпроси на митрополит Антоний по време на конференцията, но той отказа да коментира.

Становището на Кирил за Украйна предизвика разрив и в отношенията с Ватикана, но и вътрешен бунт в православието, довел до скъсването на връзките от страна на някои православни църкви с РПЦ.

Откакто руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари, Франция непрекъснато подчертава важността на това Западът да държи отворени дипломатическите канали за комуникация с Москва. В друга част от речта си Макрон изрази убеденост, че има шанс за мир в Украйна дори и въпреки че Русия предупреди, че конфликтът може да се ожесточи още повече.

На конференцията френският президент се срещна с италианския си колега Серджо Матарела. По-късно днес ще се срещне и с папа Франциск, а утре двамата ще закрият конференцията на Колизеума в Рим.

Снощи Макрон проведе разговори и с новия премиер на Италия Джорджа Мелони. Първата жена премиер на Италия, пое поста по-рано през деня.

Макрон написа с Туитър след срещата, че двете страни трябва да продължат да работят заедно "с диалог и амбиция".

Френският президент и италианския премиер са обсъдили актуални европейски въпроси, включително необходимостта от осигуряване на бърз съвместен отговор на увеличените цени на енергията, подкрепа за Украйна и управление на миграционните потоци, съобщи кабинетът на Мелони.

Тя е начело на най-дясното италианско правителство от Втората световна война насам. Нейната партия "Италиански братя" има неофашистки корени, но по време на изборите тя се стремеше да представи умерен образ, като се отказа от по-ранната си антиевропейска реторика и заяви намерение да запази Италия в сърцето на европейските и западните институции.

Днес Еманюел Макрон ще се срещне с папа Франциск.