Среща на Съвета на държавните глави от ОНД започна днес в Астана, предаде ТАСС.

Тя протича в тесен състав - участват единствено самите лидери, включително президентът на Русия Владимир Путин. По-късно предстои заседание в разширен формат, в което ще участват и делегации от страните членки.

Дневният ред включва теми, засягащи интеграционното сътрудничество в политиката, икономиката и хуманитарната сфера, по-нататъшното развитие на търговско-инвестиционното партньорство в рамките на ОНД, както и проблеми на сигурността.

В началото на заседанието Путин призова за енергични усилия за преминаване към разплащания в национални валути и да се прояви добра воля в решаването на конфликтите в рамките на общността.

Ето какво каза руският президент:

При разрешаването на всички конфликти и спорове в ОНД трябва да се използва в максимална степен добрата воля.

Покани президента на Азербайджан Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян да се срещнат в Русия.

Изявленията на Макрон за предполагаемата деструктивна роля на Русия в Карабах са неприемливи и неверни (по-рано Макрон заяви, че Русия използва конфликта, за да дестабилизира Южен Кавказ, и че тя "очевидно играе играта на Азербайджан с турско съучастие" и възнамерява да "отслаби Армения, която някога е била близка с нея").

Предложи 2025 г. да бъде обявена за 80-годишнина от победата и година на единство в борбата срещу нацизма в ОНД.

Москва ще окаже максимално съдействие за създаването на международна организация за подкрепа и популяризиране на руския език под егидата на ОНД

Путин покани всички лидери на ОНД в Санкт Петербург в навечерието на 2023 г., когато градът ще бъде културна столица на Общността.