Френският президент Еманюел Макрон призова Владимир Путин да се откаже от войната си в Украйна, като заяви, че светът не иска да вижда ескалация на насилието, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Не искаме световна война", написа днес Макрон в "Туитър".

"Ние помагаме на Украйна да се съпротивлява на своя земя, не да напада Русия. Владимир Путин трябва да спре тази война и да зачита териториалната цялост на Украйна", заяви Макрон.

В публикацията си френският президент обръща внимание и на продължаващите доставки на оръжие от Франция за Украйна, които обяви предишната вечер.

Помощта включва "гаубици "Сезар" за провеждане на контраофанзива, радари, системи и ракети за защита от въздушни нападения, бронирани машини и обучение".

Макрон обеща, че Франция "ще продължи да подкрепя украинската съпротива и ще увеличи военната си помощ".

В едночасово телевизионно интервю за телевизия "Франс 2" вчера вечерта Макрон заяви, че е готов да разговаря с руския президент по всяко време.

"Винаги, когато е необходимо, ще разговарям с Владимир Путин и в даден момент, надявам се възможно най-скоро, всички страни ще се върнат на масата за преговори и ще има мирни преговори между Украйна и Русия", изтъкна той.