Иран съобщи, че от вчера е започнал да инжектира уранов газ в нови, по-модерни центрофуги, с което започва третият етап от прекратяване на спазването на ограниченията, наложени му от ядреното споразумение със световните сили, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

На пресконференция в Техеран, предавана по телевизията, говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди каза, че страната му вече може да обогатява уран дори над 20 процента в нарушение на споразумението. Според експерти 20 процента е само на малка техническа крачка от 90-процентно обогатяване, каквото е необходимо за ядрено оръжие.

Говорителят заяви, че вече действат 20 центрофуги тип IR4. Той добави, че Иран е в състояние да произведе и още по-модерни центрофуги, но засега нямало нужда от това.

Камалванди предупреди Европа, че остава малко време, за да бъде спасено споразумението от 2015 г. след оттеглянето на САЩ от него. Той отбеляза, че решението на Техеран да не спазва част от ангажиментите си по него все още е обратимо, ако останалите страни по споразумението изпълнят своите обещания.

Говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди: Вече можем да обогатяваме уран дори над 20 процента

Снимка: AP/БТА

Достъпът на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до иранските ядрени обекти засега няма да бъде ограничаван, добави говорителят.

Иран вече е отменил всякакви ограничения върху изследвания и развитие в сферата на ядрените технологии, наложени му от споразумението, посочи той.

Иран вече е нарушил и ограниченията върху количествата и степента на обогатяване на уран, наложени от споразумението, но уверява, че това положение е лесно обратимо и може да се върне в границите, определени в него, ако Европа въведе обещаните облекчения в санкциите, отбелязва АП.

"Докато насрещната страна не изпълни своите обещания, тя не трябва да очаква Иран да изпълнява своите ангажименти", подчерта Камалванди. Той няколко пъти предупреди, че Иран бързо се приближава към точка, която би означавала пълно изтегляне от споразумението.

"Нашите запаси (от обогатен уран) бързо нарастват и ние се надяваме, че те (Западът) ще осъзнаят това", изтъкна иранският говорител.