Ракета, предназначена да изведе сателит, изглежда се е взривила при изстрелването от ирански космически център, предаде Асошиейтед прес, като се позова на сателитни снимки. Това вероятно е трето неуспешно изстрелване в Иран тази година.

Иранските държавни медии не съобщиха за случая, но висш служител заяви в Туитър, че сателитът "Нахид-1", планиран за изстрелване от Иран, е в безопасност в лаборатория.

Сателитни снимки на компаниите "Планет лабс" и "Максар текнолъджис" показаха черен дим, издигащ се над площадка за изстрелване в космическия център "Имам Хомейни" в провинция Семнан. На изображенията изглежда се виждат овъглените останки от ракета и нейната платформа за изстрелване.

Снимка: АР/БТА

През юли иранският министър на информационните и комуникационните технологии Мохамад Джавад Азари Джахруми каза, че Иран планира още три изстрелвания тази година. Сега той не коментира ракетната експлозия, но увери, че сателитът "Нахид-1" е в безопасност.

По-рано тази година Иран извърши две неуспешни изстрелвания на сателити през януари и февруари.

Според САЩ подобни изстрелвания нарушават резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която гласи, че Иран не бива извършва дейности, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия.