Шахматът неслучайно е измислен в Иран. Ходовете на иранската дипломация впечатлиха и най-добрите политически анализатори по света. Само за два дни Техеран успя да изненада един от най-висшите форуми в Биариц, където се събират лидерите на седемте най-богати държави - Г-7.

В неделя там изненадващо се появи иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, а днес още по-изненадващо се появи и президентът Хасан Рохани. Франция, разбира се, се направи на "ни лук яла, ни лук мирисала" с поканите и остави американския президент Тръмп в неловко положение. Той пък в свой стил обяви, че всичко е точно и е наясно с визитите.

Да говорим за ендшпил обаче е много рано. И двата царя - Тръмп и Рохани, са в Биариц, пешките също са там, но американският президент обяви, че за среща още е рано. Така че засега положението е пат.

Президентът на Иран Хасан Рохани се намира в Биариц по време на срещата на върха на Г-7, но той е бил поканен от неправителствени организации (НПО). Това заяви френският президент Еманюел Макрон, говорейки на пресконференция, цитиран от TACC.

"Що се отнася до лидера Рохани, той e във Франция по покана на неправителствени организации, а не по покана на председателството на Г-7 на страната," каза френският президент. Макрон добави, че не се е срещал лично с Рохани, "но ако (иранският президент) иска, той е готов да го направи".

В неделя иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пристигна на срещата на върха на Г-7 в Биариц, чието посещение не беше планирано съгласно официалната програма . Консултациите на иранския външен министър в Биариц продължиха 3 часа и половина. От тях Зариф разговаря с Макрон около половин час, а останалото време с екип от френски преговарящи, водени от външния министър Жан-Ив Льо Дриан.

Представител на Елисейския дворец изрази удовлетворение от резултата от срещата. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че не е възразил срещу пристигането на Зариф на срещата на върха, но не е искал да се срещне с него.