Беларуският президент Александър Лукашенко каза днес, че няма да се поколебае да нареди използването на руските тактически ядрени оръжия, които ще бъдат разположени в Беларус, ако страната му стане обект на агресия, предаде Асошиейтед прес. По думите му те ще бъдат физически разположени на територията на страната му "след няколко дни".

По-рано тази година руският президент Владимир Путин обяви планираното разполагане на ядрени оръжия с малък обсег на действие в съседката на Русия и неин съюзник Беларус. Това е ход, който може да се разглежда като предупреждение към Запада, който увеличи военната си подкрепа за Украйна, посочва АП.

Путин подчерта, че Русия ще запази контрола върху тези ядрени оръжия, но изявлението на Лукашенко влиза в противоречие с това.

"Не дай си Боже, да ми се наложи да взема решение за използване на тези оръжия днес, но няма да има колебание, ако станем обект на агресия", заяви известният с острите си изказвания Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция БелТА.

Руски представители засега не са коментирали забележките на Лукашенко.

Беларуският президент подчерта, че именно той е поискал от Путин да разположи руски ядрени оръжия в Беларус. Според Лукашенко този ход е бил необходим за възпиране на евентуална агресия.

"Вярвам, че никой не би желал да воюва със страна, която разполага с тези оръжия", каза Лукашенко и добави: "Това са оръжия за възпиране."

Лукашенко е цитаран да казва, че руските тактически ядрени оръжия ще бъдат физически разположени на територията на страната му "след няколко дни", по-рано от обявеното преди, съобщи държавната информационна агенция "Белта", цитирана от "Ройтерс".

"Всичко е готово. Мисля, че до няколко дни ще имаме това, което поискахме, и дори малко повече", допълни той.

По време на срещата си с Лукашенко в петък Путин каза, че работата по изграждането на съоръженията за ядрените оръжия ще приключи до 7-8 юли, а бързо след това те ще бъдат прехвърлени на беларуска територия.

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за унищожаване на вражески войски и оръжия на бойното поле. Те имат сравнително малък обсег и много по-малка мощност от ядрените бойни глави, монтирани на междуконтинентални балистични ракети, които могат да унищожат цели градове.

Лукашенко заяви, че Беларус не се нуждае от стратегически ядрени оръжия на Русия, които да бъдат разположени на нейна територия. "Дали ще воювам с Америка? Не", каза той.

Беларуският лидер обаче добави, че Беларус подготвя за всеки случай съоръжения и за междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави.

Заедно с Украйна и Казахстан, Беларус беше разположила на своя територия значителна част от съветските ядрени арсенали, когато всички те бяха част от Съветския съюз. Тези оръжия бяха изтеглени в Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. по силата на споразумение, сключено с посредничеството на САЩ.

Русия не каза колко от тактическите ѝ ядрени оръжия ще бъдат изпратени в Беларус. Правителството на САЩ смята, че Русия разполага с около 2000 тактически ядрени оръжия, които включват бомби, които могат да бъдат пренасяни от самолети, бойни глави за ракети с малък обсег и артилерийски снаряди.

Русия използва територията на Беларус, за да изпрати войските си в Украйна на 24 февруари 2022 г., и държи войски и оръжия на територията на своя съюзник, посочва АП.