Русия е започнала да прехвърля ядрени оръжия към Беларус, предаде Франс прес. Новината съобщи беларуският президент Александър Лукашенко.

"Трансферът на ядрени оръжия започна", каза кратко Лукашенко в отговор на журналистически въпрос. Думите му бяха излъчени по канала на медията "Пул Первого" в Телеграм.

Разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус е заплаха за цяла Европа. Това заяви пък лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, предаде Франс прес. "Това излага на опасност не само живота на беларусите, но поражда също така нова заплаха за Украйна, за цяла Европа", написа Тихановска в Туитър.

Президентът на Беларус заяви още днес, че страната му е готова да противодейства на евентуален бунт, който според него Полша планира да подкрепи, предадоха ТАСС и БТА.

"Ние проследяваме тези момчета, за които говореше този болен генерал. Че имали знамена, създавали цели полкове или батальони. Така говорят. Но в действителност знаем къде се намират те. И знаем всички по име. Ние сме готови. Нека дойдат", каза беларуският държавен глава, отговаряйки на въпроси на руския журналист Павел Зарубин.

Лукашенко отбеляза, че за съжаление неговите изявления не се чуват. "Вие вероятно знаете, че преди няколко месеца казах, че се готвят за въстание, за революция... А ние отдавна знаем, че те се готвят за някакво, може би, поредно въстание", каза беларуският президент.

В интервю за телевизионния канал "Полсат" вчера бившият командващ полските Сухопътни войски генерал Валдемар Скшипчак призова властите да се подготвят за евентуално въстание в Беларус и да го подкрепят. Според него беларусите, които са част от украинските въоръжени сили, може да започнат операция срещу беларуските власти, отбелязва ТАСС.

САЩ осъдиха трансфера на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, но няма да актуализират ядрената си доктрина

САЩ осъдиха трансфера на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, но няма да актуализират ядрената си доктрина, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на американския Държавен департамент Матю Милър.

"Това е последният пример на безотговорно поведение, което ние виждаме от Русия от началото на пълномащабната й инвазия в Украйна преди повече от година", заяви Милър. Той повтори предупрежденията на Вашингтон, че използването на химическо, биологично или ядрено оръжие в конфликта би довело до сериозни последици, без да уточнява какво се има предвид под това.

"Само ще добавя, че ние не виждаме основание да актуализираме нашата ядрена доктрина или никакви индикации, че Русия се подготвя да използва ядрено оръжия", каза той.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер също каза, че няма основание за актуализиране на ядрената стратегия и определи действието на Русия като пример за безотговорни и прокативни решения.