Бившият руски президент Дмитрий Медведев днес заяви, че колкото по-разрушителни са оръжията, които Украйна получава от западните си поддръжници, толкова по-голям ще бъде рискът от "ядрен апокалипсис", предаде Ройтерс. 

Агенцията цитира думите на Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, който казва, че отричането от страна на Киев на участието му във въоръжено нахлуване в руската гранична Белгородска област е "лъжа", пише БТА.

На 22 май на територията на Грайвороновски окръг в Белгородска област навлезе "диверсионно-терористична група", съобщи губернаторът на региона Вячеслав Гладков. Преди това е имало няколко часа обстрел с миномет. А вечерта стана ясно, че осем цивилни са ранени. Снаряд попадна и в детска градина, в резултат на което възникна пожар.

Град Грайворон се намира на 5 километра от границата с Украйна, а в него живеят около 6 хиляди души, като голяма част от населението и на околните села напусна района. 

В отговор Москва предприе контратерористична операция, а МО на Руската федерация публикува кадри, които показват удари, в това число и от авиацията, върху движеща се украинска колона, по техни твърдения. Руската страна твърди, че са унищожени 70 членове на украинска диверсионна група, която е проникнала в понеделник от украинска на руска територия в Белгородска област. До тяхното ликвидиране беше въведен режим за контратерористическа операция, който в късния следобед днес беше отменен.

Медведев нарече извършителите на нахлуването в Белгородска област "главорези", които "трябва да бъдат изтребени като плъхове", предаде РИА "Новости".

"Що се отнася до тези главорези, другояче не мога и да ги нарека, макар че могат да бъдат характеризирани по различни начини. Въпросът се състои единствено в това, какво да правим с тях? Те трябва да бъдат просто унищожени като плъхове и дори да не бъдат вземани в плен", каза Медведев.

"Каквото и да говорят в Киев за това, че те нямат отношение към диверсионни набези от такъв род, всичко това са лъжи, разбира се, абсолютно", каза той в отговор на въпрос на ТАСС дали Украйна може да бъде освободена от отговорност за нападението в Белгородска област заради факта, че то е било извършено от руски граждани.

"Отговорност за това носи киевският режим и в крайна сметка неговите спонсори отвъд океана, т.е. Вашингтон и страните от ЕС, заедно с присъединили се държави като Великобритания и други. Това е тяхна отговорност, пряка и непосредствена", заключи Медведев.

"Разбира се, целта на САЩ в рамките на украинския конфликт е разрушение или минимум ограничението на Русия, само че Москва няма да позволи да се осъществи този план на Запада", заяви Медведев, цитиран от "Известия". По думите му същата е целта им и по отношение на Китай. Според зам.-председателя на Съвета за сигурност на РФ в момента няма смисъл да се разговаря със западните страни, понеже, според него, те жадуват конфронтация. Медведев определи подобни разговори като загубено време. "Оказа се, че те не са готови за диалог", заяви бившият президент в интервю за RT.

Губернаторът Вячеслав Гладков обяви в "Телеграм", че "режимът на антитерористичната операция" в Белгородска област е отменен, предаде ТАСС.

"Взето е решение да бъде отменен правния режим на антитерористичната операция в Белгородска област. Съответният документ е публикуван", написа той.

Все пак, за голямо съжаление, имаме загуба, загина мирен жител на село Козинка, добави Гладков в "Телеграм", изразявайки съболезнования на всички роднини и близки.

Според Гладков съпругата на загиналия се намира заедно с ранените в болница и лекарите ѝ оказват необходимата медицинска помощ.