На 9 май 2023 г. Русия отбелязва 78 години от края на Втората световна война. Празникът винаги е носил голям символичен заряд за президента Владимир Путин и управлението му. През 90-те години на миналия век в Русия не се провеждат военни паради. На възстановяването на честванията се гледа като на възстановяване на престижа на Москва.

Всички снимки вижте тук

Постепенно "Денят на победата" се очертава като централна част от визията на Путин за руската идентичност през 23-те му години начело, пише в. "Гардиън". Този път обаче ще видим един по-различен парад.

Повече от година Русия воюва срещу Украйна. За това време руските сили не успяха да постигнат "бърза победа" и затънаха в окопни сражения, напомнящи на Първата световна война.

Миналата година по време на военния парад в Москва не летяха самолети. Тази година липсваха танкове и бронирани машини. Пред Кремъл бяха показани единствено ракетите "Искандер-М" и "Ярс", способни да носят ядрени бойни глави. Те се допълваха от новите ПВО системи С-400.

Само преди седмица Украйна успя да удари Кремъл с дрон. Макар безпилотникът да бе свален, то един от куполите на двореца се оказа в пламъци.

Драматичните кадри от миналата сряда разкриха колко уязвимо е сърцето на руската власт. Това доведе до безпрецедентни мерки за сигурността по време на военния парад.

Снимка: БТА/АР

Властите забраниха използването на дронове и активираха GPS заглушители в цяла Москва. Полицаите са "въоръжени" с бинокли, а задачата им е да наблюдават за вражески дронове. Путин дори отмени шествието "Безсмъртния полк" от съображения за сигурност. Граничните до Украйна региони пък забраниха провеждането на каквито и да е било чествания днес.

Снимка: БТА/АР

Някои анализатори очакват, че военният парад в Москва може да съвпадне с мащабното украинско контранастъпление, което да отвоюва големи територии в южната част на страната.

Заедно с Путин на трибуните са президентите на Беларус, Узбекистан, Киргизстан и Казахстан - Александър Лукашенко, Шавкат Мирзийоев, Садир Джапаров и Касъм-Жомарт Токаев. Там е и управляващият Таджикистан от 1992 година Емомали Рахмон. Премиерът на Армения, Никол Пашинян, също е на Червения площад, въпреки обтегнатите си отношения с Путин. Миналата година в Москва не присъстваха чуждестранни лидери за честванията.

Снимка: БТА/АР

Парада ще приеме министърът на отбраната Сергей Шойгу. Той подложен на жестоки критики от Евгений Пригожин - собственика на частната армия "Вагнер". Според него висшето военно ръководство умишлено саботира войната.

Напрежение между руския елит, опасност от атаки с дронове и очаквания за провокации - това характеризира втория "Ден на победата", който Русия чества откакто започна инвазията си в Украйна.