Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус, след като специалните съоръжения за съхранение са готови на 7-8 юли. Това обяви руският президент Владимир Путин на неформална среща в Сочи с беларуския си колега Александър Лукашенко.

Това ще бъде първото преместване на такива ядрени оръжия от Москва извън Русия след падането на Съветския съюз, отбелязват световните агенции.

През март Путин обяви, че иска да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус - очевидно предупреждение към водения от САЩ военен съюз НАТО за подкрепата му за Украйна. Седмици по-късно бе обявено решението тези оръжия да са под руско командване.

По думите на Путин в днешния разговор прехвърлянето започва веднага след завършването на "съответните помещения" за съхраняването им.

"По най-чувствителните въпроси, по които се договоряхме, всичко върви по план..(...)..Подготовката на съответните съоръжения приключва на 7-8 юли и ние незабавно ще започнем дейности, свързани с разполагането на подходящи видове оръжия на вашата територия", казал Путин на беларуския си колега в Сочи, според стенограма на изказванията му, предоставена от Кремъл.

От своя страна Лукашенко отговорил: "Благодаря, Владимир Владимирович".

Тактическите ядрени оръжия, с мощност до няколко килотона, могат да се прилагат както на фронта, така и за ограничен удар по отдалечени от него обекти. Теоретично ефектът засяга ограничена територия. Лукашенко каза преди време, че Беларус може да е нуждае и от по-мощните, стратегически ядрени оръжия.

Ядреният ход на Путин се следи отблизо както от Съединените щати, така и от техните съюзници в НАТО от Европа, както и от Китай, който многократно предупреждаваше срещу използването на ядрени оръжия в конфликта.