Лондон се готви да обяви утре ответни мерки срещу Иран заради задържането на британски танкер в Ормузкия проток. Британското правителство смята действията на Техеран за "незаконен и враждебен акт".

Днес беше публикуван аудиозапис на радиокомуникация между британската фрегата "Монтроуз" и ирански патрулен катер.

От бойния кораб са предупредили иранците да не нарушават международните закони. А те са отвърнали, че само ще направят проверка от съображения за сигурност. Председателят на парламента в Техеран обаче днес призна, че атаката на Революционната гвардия срещу танкера "Стена Имперо" е била в отговор на задържането от британски командоси на ирански танкер в Гибралтар преди две седмици.

"Стена Имперо" в момента е в пристанището Бандар Абас.

Лондон осъди задържането от Иран на танкера "Стена имперо", плаващ под британски флаг, и в официално писмо до ООН, предаде Франс прес.

Заместник-посланикът на Великобритания в ООН Джонатан Алън заяви, че задържането на танкера е извършено в нарушение на международното право и отхвърли версията на Техеран за случая.

"Ние не търсим конфронтация с Иран", пише Алън.

"Неприемливо е обаче да се заплашва кораб, който върши законната си работа в международно признати коридори", добавя британският дипломат и настоява Техеран да освободи кораба.

Иран твърди, че "Стена имперо" е влязъл в Ормузкия проток през неговия изход и че не е отговарял на предупредителните послания, но това не е вярно, пише Алън. "Локализирането на кораба в териториалните води на Оман означава, че Иран не е имал правото да го задържа", посочва той.

Задържането от Иран на танкера под британски флаг е явно нарушение на международното право, защото е извършено във водите на Оман, изтъкна по-рано изпълнителният директор на британската Морска камара Боб Сангинети, цитиран от Ройтерс.

"На морската карта, публикувана от правителството на Нейно величество днес, ясно се вижда че шведският танкер "Стена имперо", плаващ под британски флаг, е бил в териториалните води на Оман, когато на него са се качили ирански революционни гвардейци на 19 юли, петък", каза Сангинети.

"Приведените доказателства сочат, че задържането на "Стена имперо" е в явно нарушение на международното право. "Стена имперо" е бил извън иранските териториални води и си е вършел работата, когато е бил задържан", добави той.

Великобритания обмисля различни варианти на действие, включително и санкции, спрямо Иран в отговор на спора около задържани от двете страни петролни танкери, предаде ДПА.

"Ще проучим различни възможности", заяви пред телевизия Скай нюз високопоставен служител в британското министерство на отбраната.

На фона на напрежението между САЩ и Иран британският външен министър Джереми Хънт по-рано отхвърли възможността за военни действия срещу Техеран, но заяви, че Великобритания ще предприеме сериозни действия срещу Иран, за да изрази солидарността си с Вашингтон.

Замразяването на ирански авоари се разглежда като опция, съобщиха медии, но британските власти не потвърдиха тази информация, а външното министерство отказа коментар.

Иран задържа в петък в Ормузкия проток петролния танкер под британски флаг "Стена Имперо", който бе откаран на иранското пристанище Бандар Абас, където той и екипажът му от 23 души ще бъдат задържани, докато върви разследване във връзка с допуснати от танкера предполагаеми нарушения на морското право.

Според иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция "Стена Имперо" се бил сблъскал с ирански риболовен кораб, след което продължил движението, като е изключил тракера си и не е отговорил на подадени от кораба сигнали за бедствие. Революционните гвардейци твърдят също, че танкерът е превозвал опасни от екологична гледна точка материали.

Конфронтацията между Великобритания и Иран започна по-рано този месец, когато иранският петролен танкер "Грейс 1" бе задържан от властите на Гибралтар по подозрения, че превозва стока в нарушение на санкциите на Европейския съюз срещу Сирия. По-късно Лондон обвини Иран, че е попречил на движението на британски кораб в Персийския залив.

Оманското външно министерство обяви, че Оман е в контакт с всички заинтересувани страни, за да бъде гарантирано спокойното преминаване през стратегически важния Ормузки проток.

"Султанатът Оман очаква Иран да освободи британския кораб и призовава Ислямска република Иран и Великобритания да решат различията си по пътя на дипломацията", заяви министерството в Туитър.

За разлика от другите държави от Залива, Оман има топли отношения с Иран, отбелязва ДПА.