Екипажът на петролния танкер под британски флаг "Стена Имперо", който беше задържан от иранските власти в Ормузкия проток, ще остане на борда на кораба в пристанище Бандар Абас до края на разследването на инцидент с ирански риболовен кораб, съобщи днес иранската агенция Фарс, цитирана от Ройтерс и БТА.

Танкерът "беше въвлечен в инцидент с ирански риболовен кораб. Когато корабът изпрати сигнал за бедствие, танкерът под британски флаг го игнорира", заявил началникът на ведомството, отговарящо за пристанищата в южната иранска провинция Хормозган, Аллахморад Афифипур. "В момента танкерът е в иранското пристанище Бандар Абас и всички 23 членове на екипажа ще останат на борда му докато приключи разследването" на инцидента, добавил той.

Иранската агенция ИРНА съобщи, цитирана от Асошиейтед прес, че танкерът бил задържан, защото се сблъскал с риболовния кораб и му причинил щети, след което не отговорил на сигналите за бедствие на малкия морски съд. Риболовният кораб информирал иранската Организация за морските пристанища, която от своя страна сигнализирала на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тази нощ кораби на революционните гвардейци ескортирали танкера до Бандар Абас, за да бъде извършено разследване на инцидента, съгласно регламента за морския транспорт, уточнява ИРНА.

Екипажът на танкера включва 18 индийски моряци, включително капитана, и петима други от Русия, Филипините и Литва, уточниха иранските власти, цитирани от Франс прес.

По-рано британският оператор на задържания от Иран в Персийския залив петролен танкер "Стена Импера" заяви, че корабът изпълнява всички навигационни регулации и международни норми, предаде Ройтерс.

Шведският собственик на танкера, който плава под британски флаг и беше "конфискуван" от Гвардейците на революцията, потвърди вчера, че е изгубил връзка с кораба, след "атака" в Ормузкия проток, посочва Франс прес.

"Нашият кораб "Стена Имперо" беше атакуван от неидентифицирани малки кораби и хеликоптер, докато преминаваше транзитно през Ормузкия проток в международни води", заяви в комюнике компания "Стена Бълк". "В момента не можем да установим връзка с кораба, който пътува на север в посока Иран", допълни тя.

На борда има 23-ма моряци с индийска, руска, латвийска и филипинска националност", каза президентът и главен изпълнителен директор на "Стена Бълк" Ерик Ханел.

Не бе съобщено за пострадали, а безопасността и благополучието на екипажа ни продължава да е от първостепенно значение, допълни той.

Великобритания посъветва британските кораби да избягват Ормузкия проток след задържането танкера и изрази дълбоко безпокойство от действията на Техеран.

 "Дълбоко сме обезпокоени от неприемливите действия на Иран, които са ясно предизвикателство срещу международната свободи на корабоплаване", заяви правителствена говорителка след среднощна среща на правителствения кризисен кабинет "Кобра"

"Посъветвахме британските плавателни съдове временно да избягват района", добави той.